Predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je danas da će Klub Bošnjaka doći na sjednicu tog doma koju će on zakazati za 29. oktobra.

On je dodao da je imao sastanak sa predstavnicima Kluba Bošnjaka u vezi s tim te je izjavio da će HDZ-ovi delegati glasati protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegata Želimira Neškovića, javio je Faktor.

Nastavak 14. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu je otkazan prošle sedmice jer zasjedanju nisu prisustvovali delagati iz Kluba bošnjačkog naroda.

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH Šefik Džaferović je kazao da se članovi tog Kluba neće pojaviti na sjednici ukoliko Kolegij ne skine Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH sa dnevnog reda. To se nije desilo i delegati Kluba Bošnjaka nisu došli na sjednicu.

- Ukoliko Kolegij koji treba da zasjeda uskoro skine tu tačku s dnevnog reda, naravno da ćemo prisustvovati sjednici. Radi se o Prijedlogu koji je opasan za ustavni poredak BiH i njime se vrši direktni udar na ustavni poredak - rekao je ranije Džaferović za Fenu.

Sjednica Doma naroda prekinuta je 18. marta kada su je napustili bošnjački delegati nakon što je u dnevni red uvršten zahtjev srpskog delegata Želimira Neškovića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH kojim se uređuju sastav, izbor, organizacija, nadležnost, način odlučivanja i druga pitanja u vezi s radom Ustavnog suda BiH.

Nastavak ove sjednice bio je zakazan za 27. juni, ali bošnjački delegati nisu došli, odbijajući da se raspravlja o tom zakonu, ističući kako se radi o opasnoj namjeri kojom se dovodi u pitanje opstojnost države BiH.