Otkako je Jeffrey Epstein pronađen mrtav u ćeliji zatvora na Manhattanu u augustu 2019. godine, u SAD-u su se rasplamsale priče o tome šta bi njujorški finansijer optužen za trgovinu ženama i maloljetnicima mogao otkriti o moćnim likovima koji su sudjelovali u njegovim eskapadama. Mnogi, uključujući Epsteinove advokate, sumnjali su da je njegova smrt samoubistvo, kako su mrtvozornici utvrdili, a teorije zavjere o interesima finansijske, poslovne i političke elite da optuženi nosi svoje tajne sa sobom u grob su se umnožile.

Tračevi su se rasplamsali prošlog mjeseca kada je njujorška sutkinja Loretta Preska naredila da se tajnost ukloni s gotovo 950 stranica dokumenata koji se odnose na Epsteina. Riječ je o dokumentima koji se odnose na tužbu za klevetu Virginije Giuffre, žene koju je Epstein kao dijete zlostavljao, protiv Ghislaine Maksvell, partnerice finansijera koja je osuđena na 20 godina zatvora kao saučesnica u zavjeri o trgovini ljudima.

Dokumenti sadrže stotine imena žrtava Epsteinovih prijatelja, partnera i klijenata. No, kao što mnogi pravni analitičari kažu, u njima nema naznaka mogućeg kriminalnog ponašanja. O seksualnim skandalima Epsteina i njegovog kruga prijatelja raspravljalo se mnogo, neke od žrtava, poput same Giuffre, javno su govorile o slučaju, a pokrenuto je i nekoliko pravnih procesa.

Dokumenti, međutim, sadrže neka nepoznata imena i daju nove uvide u neke poznate ličnosti na koje su proširio takozvani Epstein skandal. Značajan dio informacija dolazi iz izjava koje su pod zakletvom dale Maksvell, Giuffre te još jedna mlada žrtva, Joanna Soiberg.

Kako pišu brojni evropski mediji, spomenut je engleski princ Andrew kojeg je Giuffre optužila za seksualno zlostavljanje u slučaju koji je završio izvansudskom nagodbom 2022. Isto vrijedi i za Billa Clintona. Bivši američki predsjednik ranije se spominjao kao neko blizak Epsteinu, a njegovi vlastiti predstavnici priznali su da je nekoliko puta letio privatnim avionom finansijera nazvanim "Lolita Ekspres".

U svom svjedočenju Schoberg su pitali je li Epstein ikad govorio o Clintonu. "Jednom je rekao da Clinton voli mlade ljude, misleći na djevojke", rekla je žrtva o bivšem predsjedniku koji je već bio uključen u seksualni skandal u Bijeloj kući s Monicom Levinski. Na pitanje jesu li Clinton i Epstein prijatelji, Schoberg je kazala da, kako ona razumije, postoji "veza"između njih dvoje.

Predstavnici bivšeg predsjednika tvrdili su da Clinton nikada nije bio na karipskom otoku Little St. James, gdje je Epstein imao ljetnikovac i gdje se dogodilo mnogo zlostavljanja. Clinton je 2019. tvrdio da ne zna ništa o Epsteinovim "strašnim zločinima" i da godinama nije imao nikakve veze s njim. U sada objavljenom svjedočenju nema naznaka da je Clinton sudjelovao u zlostavljanju.

Još jedan bivši predsjednik koji je bio Epsteinov prijatelj, Donald Trump, također se pojavljuje u dokumentima, bez ikakvih otkrića vezanih uz njegovo sumnjivo ponašanje. Schoberg je kazala da su jednom prilikom Epsteinovi piloti trebali sletjeti u Atlantic City, grad u kojem je bivši predsjednik imao kockarnice. "Jeffrey je rekao 'Sjajno, nazvat ćemo Trumpa i otići u kasino", prisjetila se Schoberg.

Među slavnim imenima povezanim s finansijerom su Michael Jackson i David Copperfield, poznati mađioničar. U dokumentima se pojavljuju mnoga druga poznata imena. Između ostalih, ličnosti s kojima je Epstein zahtijevao da Giuffre ima seks: Bill Richardson, bivši guverner Novog Meksika koji je umro u septembru; tehnološki Guru Marvin Minski, koji je umro 2016. ili američki investitor Glenn Dubin. Imena će se nastaviti pojavljivati u narednim danima i sedmicama sve dok sud nastavi istraživati druge dijelove slučaja.