Qantara.de je njemački online portal koji je pokrenut u martu 2003. godine na inicijativu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Osnovan je kao reakcija na napade 11. septembra u SAD-u, s ciljem unapređenja interkulturnog i interreligijskog dijaloga.

Ime „Qantara“ znači „most“ na klasičnom arapskom jeziku, što simbolizira cilj portala da kao most poveže različite kulture. Portal je uspješno funkcionisao više od dvadeset godina, sve dok nije počeo objavljivati kritičke sadržaje o njemačkim raspravama o antisemitizmu u Njemačkoj u kontekstu genocida u Gazi, što je izazvalo intervenciju njemačke vlade. Ranije ove godine objavljeno je da će Qantara biti restrukturirana i da će upravljanje preći sa Deutsche Welle na Institut za vanjske kulturne odnose (Institut für Auslandsbeziehungen - IFA), koji je finansiran od strane Saveznog ministarstva vanjskih poslova. Ministarstvo je, pak, tvrdilo da je ovaj potez isključivo strukturni i da nije povezan s sadržajem stranice.

Međutim, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je opovrgla ovu tvrdnju, sugerirajući da je zabrinutost zbog sadržaja, posebno u vezi s antisemitizmom, bila faktor u donošenju odluke.

Trideset pet članova redakcije poslalo je otvoreno pismo ministrici Baerbock u kojem su izrazili sumnju da institut posjeduje uredničke kapacitete potrebne za uspješno nastavak ovog kompleksnog projekta, koji je tokom mnogo godina mukotrpno građen i koji je od velike važnosti za sve zainteresirane za Bliski Istok. Pismo nije imalo efekta, pa su svi članovi redakcije dali otkaz. Od 1. jula Qantara nema redakciju, a nova će početi s radom sredinom avgusta.

Na stranici instituta stoji:

„Od 1. jula 2024. godine, upravljanje Qantara.de prelazi sa Deutsche Welle na Institut za vanjske kulturne odnose. S promjenom će biti formiran novi, nezavisni urednički tim pod vodstvom novog glavnog urednika Jannisa Hagmanna. Dok novi urednički tim ne počne s radom, institut će preuzeti uredničku odgovornost.“

Ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se sagleda pravi stav njemačke vlade prema Bliskom istoku, budući da su državni službenici preuzeli ulogu novinarskih urednika.

Qantara portal je bio poznat po izvrsnom izvještavanju o Bliskom Istoku u njemačkim medijima.

U članku objavljenom 25. jula 2024. pod naslovom "Krizna komunikacija i Bliski Istok: Lajkuj i podijeli" (Krisenkommunikation und der Nahe Osten - Liken und teilen), navodi se da u Gazi nema gladi, tvrdeći da prema nedavnom izvještaju IPC-a (Integrated Food Security Phase Classification) glad nije prisutna. Međutim, na zvaničnoj stranici IPC-a stoji sasvim drugačija informacija: „U Gazi, glad je neizbježna jer 1,1 milion ljudi, što čini polovinu populacije Gaze, pati od katastrofalne nesigurnosti u vezi s hranom.“

Članak dalje tvrdi da izvještaji o situaciji u Gazi često uključuju mješavinu slika povrijeđenih osoba i leševa koji se koriste za širenje dezinformacija. Navodi se da se tragične slike iz Gaze, bez obzira na to da li su inscenirane ili stvarne, široko distribuiraju širom svijeta. Prema ovom tekstu, Palestinci navodno insceniraju mrtve i povrijeđene kako bi manipulirali percepcijom i širili lažne informacije. Kao sto su se Sarajlije same bombardovale na Markalama.

Članak dalje spominje islamski antisemitizam kao bazu za netrpeljivost muslimana prema jevrejima. Ne postoji islamski antisemitizam (islam je sam semitski), postoji anticionizam, koji je globalni, a ne samo islamski. Islamski svijet bio je mnogo tolerantniji nego što to njemački službenici ministarstva vanjskih poslova mogu zamisliti: Mandejci, Zoroastrijanci, Druzi, Kalasha, Jezidi i drugi nisu samo preživjeli pod islamom, već su i napredovali u tom okruženju, u kojem su mnogi aspekti judaizma kao vjerske civilizacije formulirani, kodificirani i prošireni. Niti jedna slična vjera nije opstala u kršćanskoj Europi. I niko nije rušio srpske manastire na Kosovu.

Njemački činovnici dalje vele u tekstu:

"Malo primijećeni aspekt sukoba na Bliskom istoku je to što je palestinska stvar instrumentalizirana da destabilizira zapadne demokratije."

Ma nemojte! Palestinska stvar destabilizira zapadne demokratije? Da nije možda činjenje genocida to što ih destabilizira?

Barem na prvi pogled, demokratske vrijednosti nisu kompatibilne s masovnim ubijanjem – s genocidom. Međutim, njemačkim službenicima očigledno ne pada na pamet da bi to moglo biti moguće, s obzirom na to da ne priznaju postojanje genocida. Također, kao što tvrde, Palestinci navodno lažu i insceniraju mrtve i povrijeđene.

Izgleda da je prethodna redakcija imala pravo u vezi s novinarskom kompetentnošću nove uprave, jer je veliki nedostatak ovog članka što nije primijenio metode istraživačkog novinarstva kako bi razotkrio ko stoji iza specijalnih efekata i tehnika korištenih u snimcima koje Palestinci koriste za prikazivanje porušene Gaze. Nije objašnjeno kako to insceniranje funkcioniše i kako Palestinci uspijevaju navesti Izraelce da, iz dosade, ubijaju Palestince, miniraju škole. da miniraju džamije, da dižu u vazduh vodovodna postrojenja, da se slikaju u donjem vešu mrtvih, da se igraju igračkama mrtve palestinske djece, da poruše sve bolnice i univerzitete, … te da sve to sami dokumentuju i sami postave online.

Zašto je to tako? Zašto kompetentnost i činjenice više nisu od presudne važnosti za njemačko Ministarstvo vanjskih poslova? Zašto je njemačko ministarstvo srušilo most - Qantaru prema Bliskom istoku i muslimanima?

Zato što ih je baš briga šta misle ljudi koje oni smatraju potencijalnim genocid-materijalom.

U drugom tekstu objavljenom na Qantara portalu 27.06.2024. pod naslovom 'Moramo osloboditi islam od patrijarhata', u kojem eto žele oslobađati islam, muslimani se nazivaju 'jednostavni i neobrazovani ljudi'.

Mišljenje muslimanske globalne populacije i zemalja Globalnog Juga više nije važno; sada se koristi direktna sila umjesto mekog uticaja. Ljudska prava, međunarodno pravo i konvencije koje su se razvijale tokom posljednjih 160 godina kako bi se spriječila krvoprolića sada više ne vrijede.

Nijemcima je fokus da se očiste od bremena Holokausta u očima odabranih bijelih nacija. Rusi se ne pikaju, oni su jos uvijek untermenschen iako imaju atomske bombe. Da bi skinuli to breme, moraju ga nekome prebaciti – neko drugi mora biti nacista. Zato Njemačka proglašava muslimane nacistima.

Ovu tvrdnju potvrđuje slijedeća rečenica iz teksta:

„Za razliku od Njemačke, nacistička prošlost nikada nije obrađena na Bliskom istoku.“

Ova izjava je potpuna orvelovska laž, jer na Bliskom Istoku ne postoji nacistička prošlost. Takođe, predstavlja čist Holokaust revizionizam, jer pokušava prebaciti odgovornost za Holokaust na druge, koji nisu imali nikakve veze s njim. Međutim prema ovoj tvrdnji, Nijemci su prošli kroz denacifikaciju, dok Arapi/muslimani na Bliskom istoku nisu. Ako nisu, to znači da su još uvijek nacisti i treba ih denacifikovati.

Svijet je svjedok tektonskih promjena u geopolitici. Prema historijskom rekordu, Bošnjaci pri takvim promjenama skoro uvijek fasuju genocid!