Na zvaničnoj stranici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine može se pročitati dokument pompezno nazvan „Zajedno za sutra“ a navodno je riječ o strategiji NS BiH za period između 2022. i 2026. godine. Riječ je o jednom od najsramotnijih i najskandaloznijih dokumenata koji se može naći na stranicama neke od institucija Bosne i Hercegovine.

Nelektorisan, neredigiran, prepun gramatičkih grešaka i tipfelera, napisan sklepanim rečenicama bez reda i smisla, doslovno prevođen uz pomoć Google translate alata, ovaj je nazovi dokument zoran dokaz kako, lijevom nogom, funkcionira NS BiH otkako njime hara Vico Zeljković. Sestrić Milorada Dodika kome u odvratnoj raboti ruiniranja ovdašnjeg fudbala sekundiraju članovi Izvršnog odbora.     

Na početku dokumenta napisano je nešto što bi trebalo predstavljati historijat NS BiH. Tu stoji kako je imenovanje „Vike Zeljkovića“ jedan od najvažnijih događaja u historiji fudbala. No to nije jedini sramotan navod.

Reprezentacija Bosne i Hercegovina se u tom „time lineu“ uopće ne spominje, napisano je kako je 1995. godine odigrana „prva međunarodna utakmica NS BiH“. Potpuno negiranje i revidiranje i historije i države, sve uz jednoglasno „za“ Bošnjaka u Izvršnom odboru i onog na dužnosti generalnog sekretara.    

Kakve osobe, zapravo, rade u NS BiH govori svaki od pasusa navedenih u tom presmiješnom dokumentu nakon čijeg čitanja vam ne bude nimalo do smijeha. Evo, recimo, pasusa koji govori o marketingu. Svaki je red uživanje u bogatstvu tih “translate” sklepotina koje u NS BiH nazivaju rečenicama.

„U N/FS-u BiH imamo izuzetnu historiju. Naš put da stignemo tamo gdje smo danas, u poređenju s ostalima širom evropskog fudbalskog pejzaža, nije bio lagan izazov. Uzimajući ovo u obzir, izuzetno smo ponosni na našu poziciju kao fudbalska nacija, na međunarodno priznanje kao tim, a bilo je slučajeva da su pojedini igrači nagrađeni vrhunskim nagradama u inostranstvu, kao u Engleskoj, Njemačkoj i Italiji.

Kao dio “Zajedno za sutra”, moramo vikati o dostignućima ovog nivoa, ne samo da slavimo ove ključne prekretnice, već i da inspirišemo budući uspjeh. Uprkos velikom nivou iskustva i stručnosti u ovoj oblasti u okviru N/FS-a BiH, u prošlosti smo se suočavali sa svakodnevnim izazovima višestrukih odgovornosti i ograničenim kapacitetima da efikasno ispričamo svoje priče na frekvenciji koju želimo, ali mi smo posvećeni tome da to poboljšamo. Kontekstualno, znamo da angažman i entuzijazam kojem svjedočimo kao organizacija u potpunosti zavisi od učinka naših reprezentacija, ali isto tako znamo da to nije neuobičajeno za nacionalne asocijacije bilo kojeg sporta. Ovo je svjetski izazov i nije nešto što možemo odmah riješiti.“

Oni, dakle, moraju vikati, moraju slaviti ključne prekretnice iako se suočavaju sa izazovima višestruke odgovornosti. Sve dok kontekstualno svjedoče angažmanu i pričaju priče na frekvenciji konju želimo.

O čemu, zaboga, pričaju ovi ljudi, kakvi su ovo dokumenti i šta oni uopće znače?!  

A pazite tek sad ovo bogatstvo izričaja koje možete naći u odjeljku koji govori o upravljanju.

„Isporuka fudbala u naciji od 3,5 miliona ljudi ni u kom slučaju ne zavisi od jednog pojedinca. To su kolektivni doprinosi višemilionskog naroda, onih koji su direktno zaposleni ili povezani s N/FS-om BiH, ali i trenera, zvaničnika i administratora koji pomažu vođenju fudbala na svim nivoima na sedmičnoj bazi. Svi imamo odgovornost da se bavimo fudbalom po odgovarajućim standardima, a naša je odgovornost, kao N/FS-a BiH, da slušamo i pomažemo u oblikovanju ovih standarda.

Želimo da naše upravljanje bude robusno, ali i relativno prema onome ko smo i koje odluke koje trebamo donijeti, kako bismo fudbal pokrenuli naprijed. Uzimajući ovo u obzir, možemo osporiti status quo svojim pristupom ovoj oblasti u narednih pet godina, što može dovesti do promjena nakon razmatranja i konsultacija.“

Isporuka fudbala? Pričamo li o sportskoj asocijaciji ili o brzoj pošti? Žele robusno upravljanje, kao da pričaju o terenskom vozilu a ne menadžmentu, ali ipak relativno. I slične se nebuloze redaju na svakoj od dvadesetak stranica ovog službenog papira.

To je, dakle, zvaničan dokument sa zvanične stranice NS BiH, strategija na osnovu koje treba funkcionirati ovdašnji nogomet do 2026. godine. Odnosno, odumirati. A to je samo vrh ledenog brijega projekta na čijem je čelu Vico Zeljković. Kome asistira Zvjezdan Misimović koji se svakim danom sve ozbiljnije trudi dokazati da su sve one priče pokojnog Miroslava Blaževića možda bile i tačne. A sve to šutke aminuju Bošnjaci iz Izvršnog odbora, oni bez čijeg se glasa i ruke u zraku ne bi mogla izglasati nijedna odluka. A oni su uvijek „za“.