"Centralna izborna komisija otvorila je slučaj protiv stranke Snaga naroda zbog objavljivanja promotivnog spota. Ovo kažem javno jer imamo jako puno upita na ovu temu. Istražni postupak je u toku", rekla je predsjednica Centralne izborne komisije Irena Hadžiabdić.

Ona je ovo izjavila tokom 31. hitne, korespodentne sjednice CIK-a, koja je u toku. Kako je ranije objavio Politički.ba, CIK je bukvalno bio zatrpan prijavama protiv stranke Rame Isaka i njegovih sinova zbog promotivnog spota.

Osim toga, Centralna izborna komsija kaznila je Našu stranku Narod i pravdu, zbog preuranjene izborne kampanje.

Prema odluci CIK-a, Naša stranka je promovirala digitalizaciju, ali i politički program svoje partije. Time je vodila preuranjenu kampanju i kažnjena je sa 3.000 KM. Istovremeno, naređeno joj je da sa Facebooka ukloni sve sporne odredbe, kao i kandidat te partije.

Stranka Narod i pravda Elmedina Konakovića kažnjena je jer njen kandidat Emir Galijašević na društvenim mrežama vodi kampanju, a NiP dijeli njegove objave. Zbog toga NiP kažnjen sa 3.000 KM. No, nije naređeno uklanjanje spornog sadržaja sa interneta.