Prošle nedjelje u Portugalu su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Obrazloženje za raspuštanje parlamenta o kojem je odlučio predsjednik Republike Marcelo Rebelo de Sousa bila je ostavka premijera Antónia Coste, jer su neke njemu bliske osobe bile umiješanje u korupcijski skandal. Smijenjeni premijer trenutno nije optužen ni za kakav kriminal, iako je pod istragom, a u Parlamentu je njegova stranka, Socijalistička partija, imala veliku većinu. Ali sumnja u korupciju natjerala je predsjednika Republike da raspiše izbore koji su u središte pađnje doveli ekstremnu desnicu, stranku Chega osnovanu prije samo pet godina.

Do prije pet godina činilo se da će Portugal ostati na marginama populističkog vala radikalne desnice koji je zahvatio Evropu. Sve dok na scenu nije stupio 41-godišnji univerzitetski profesor Andra Ventura. Na parlamentarnim izborima 2019. godine,taj  bivši vijećnik PPD-PSD (Socijaldemokratske stranke) u općini Loures kandidirao se kao nositelj liste novoosnovane stranke Chega u lisabonskoj izbornoj jedinici. Tako je Ventura, čijoj biografiji moramo pridodati vrijeme provedeno na bogosloviji te njegov status kriminalističkog i fudbalskog komentatora na televiziji, postao prvi predstavnik stranke čije ime u prevodu znači Dosta!, a koja se predstavlja kao liberalna i nacionalistička.

Portugal nikada nije bio odredište mediteranskih ruta ilegalne imigracije. Međutim, od 2018. veliki tokovi migracije su stigli iz Latinske Amerike, posebno iz Brazila. Azijska imigracija također je porasla u Lisabonu. A romska i afrička zajednica, koje nikad nisu bile društveni problem, s Venturom su ušle u središte političkog diskursa.

Otvarala se nova struja u portugalskoj politici. Okidač za njegov neodoljiv porast bio je narativ koji povezuje imigraciju s javnim problemima, kao što su naknade za izdržavanje, rastuće cijene stanova, "zloupotreba" pristupa javnim zdravstvenim i obrazovnim uslugama ili nesigurnost. Međutim, podaci pokazuju drugu stvarnost: u jednoj od najstarijih zemalja na svijetu, doprinosi useljenika socijalnom osiguranju dosegli su novi rekord, sa 630 000 useljenika koji su 2022. uplatili 1,5 milijardi eura (19% više nego 2021.).

Ali sve ovo nije dovoljno da objasni enormni rast Chege na parlamentarnim izborima 10. marta, na kojima je pobijedio konzervativac Luís Montenegro s 29,49 posto glasova, a slijedi ga socijalista Pedro Nuno s 28,66 posto. Najviše je porasla stranka Chega s 1.108.797 glasova, što odgovara 18,06 posto glasova i 48 zastupnika. U kopnenom dijelu Portugala, gotovo 90% teritorija ima najmanje 15% ukupnih glasova za Chegu.

Ti su izbori održani nakon pada socijalističke vlade s apsolutnom većinom u Parlamentu, zbog direktne intervencije Tužiteljstva kroz istragu o navodnom pogodovanju, što je utjecalo na rast Chege, koja se od prvog dana kampanje predstavila s obećanjem da će "očistiti Portugal". Ventura je iznio slučaj u predizbornim raspravama, jasno dajući do znanja da je jedan od njegovih glavnih ciljeva borba protiv korupcije, pooštravanje zatvorskih kazni i oduzimanje imovine osumnjičenima. S novcem od sive ekonomije, oko 20 milijardi eura godišnje, Ventura je obećao povećanje plaća i smanjenje poreza za sve "dobre građane".

Dominantne stranke u portugalskom političkom sistemu, uključujući umjerenu desnicu, nametnule su „sanitarni kordon“ Chegi, tako da mnogi nisu imali alternativu osim Venture, koji je apsorbirao glasove nezadovoljnih. Istovremeno, došlo je do značajnog prijenosa glasova između portugalske Komunističke partije i Chege. Osim toga, Ventura je uspio na svoj teren dovesti one koji su posljednjih desetljeća apstinirali. Na ovim izborima apstinencija je bila oko 33%, što je niska statistika u odnosu na zadnjih 20 godina. Postoji korelacija između porasta glasova u Chegi u općinama u kojima je također porasla izborna participacija. S 48 izabranih zastupnika, Chega je u poziciji da uđe u Državno vijeće, tijelo koje savjetuje predsjednika Republike, i Vrhovno vijeće javnog ministarstva, tijelo s ovlastima imenovanja ili razrješenja sudija.