Sarajevsko naselje Dobrinja, smješteno na teritoriji općine Novi Grad, u agresiji na našu zemlju bilo je mjesto koje je pretrpjelo stravična razaranja. Čak i danas manji dijelovi Dobrinje 1 i 2 pripadaju bh. entitetu Republika Srpska. Tokom četverogodišnje opsade Sarajeva u ovom mjestu počinjeno je nekoliko masakara nad civilima koji su bili i ostat će još jedno svjedočanstvo kako se u potpunosti pokušao ugušiti život u glavnom gradu. 

Prvi masakr na Dobrinji desio se 1. juna 1993. u ranim jutarnjim satima kada su s položaja VRS-a ispaljena dva minobacačka projektila na igralište na kojem su omladinci igrali nogomet. Tu utakmicu, koja je odigrana trećeg dana Kurban-bajrama, gledalo je više od 200 ljudi od kojih je, prema podacima UN-a, 13 poginulo. Ranjeno je čak 80 civila.

Drugi masakr u ovom mjestu desio se na današnji dan 1993. u ulici Hakije Turajlića do broja 37, kada je od minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja poginulo 13, a 15 ranjeno civila koji su čekali u redu za vodu. Tog dana ubijeni su Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Ljiljana Matić, Nedžiba Mehonić, Rahima Mehonić, Sedajeta Mehonić, Dragica Mićanović, Sulejman Selimović, Zoran Simić, Enisa Talić, Ibro Talić, Jasna Tvrtković i Stela Tvrtković.

Sabihi Fajić su zločinci tog dana ubili majku i dvije sestre. Kazala je kako joj je bolno govoriti o gubitku najmilijih.

"Znam da se ovaj masakr našao u optužnici protiv Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog granatiranja Sarajeva, ali bi bolje bilo da su svi oni koji su počinili neko zlo kažnjeni za to", istakla je Fajić.

Treći masakr se desio 18. juna 1995. godine kada je iz smjera Nedžarića ispaljena granata koja je pogodila Osnovnu školu Skender Kulenović. Tom prilikom je ubijeno sedam, a teže ili lakše ranjeno 12 ljudi. Tog dana su ubijeni Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Nura Lončar, Safet Lončar, Sulejman Mehmedović i Bahrija Sijerčić.

Četrvti masakr dogodio se 21. juna 1995. godine kada je ubijeno šest, a ranjeno 15 civila.