Četvorica muškaraca pojavit će se pred sudijom u Oxfordu nakon što je protiv njih podignuta optužnica za krađu WC školjke od 18-karatnog zlata iz slavne britanske palače Blenheim.

WC školjka vrijedna 4,8 miliona funti (oko 11 miliona KM) ukradena je iz veleljepne kuće u Oxfordshireu rano ujutro 14. septembra 2019. godine. Michael Jones i James Sheen iz Oxforda optuženi su za provalu, dok su Frederick Sines iz Ascota i Bora Guccuk iz Londona optuženi za prijevoz ukradene robe. Svi bi se trebali pojaviti na sudu u Oxfordu 4. januara.

Pod nazivom “America”, WC školjka bila je dio izložbe italijanskog konceptualnog umjetnika Maurizia Cattelana. On je postavio ovu WC školjku tako da se mogla u potpunosti koristiti, uz vremensko ograničenje od tri minute kako bi se izbjegli redovi među posjetiocima. Interesantno je da je bila dostupna samo dva dana, nakon čega joj se gubi svaki trag.

Budući da je u vrijeme krađe bila ugrađena u cijevi i pod, njeno uklanjanje prouzrokovalo je poplavu i štetu na veličanstvenoj kući iz 18. stoljeća.

Valja istaći i to da se ova palača nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske baštine te da je rodno mjesto Sir Winstona Churchilla.