Predstavnici 36 prvoligaša i drugoligaša Bundeslige utrli su put otvaranju Bundeslige privatnim ulaganjima s 24 glasa za, 10 protiv i dva suzdržana. Za ovaj korak, kojim se ukida fudbalski koncept temeljen na prodaji ulaznica, bila je potrebna dvotrećinska većina glasova, koja nije postignuta na prethodnom glasanju u maju a koja je ovaj put postignuta tokom glavne skupštine Njemačke fudbalske lige (DFL).

Glasalo se tajno jer se navijačka baza snažno opire ulasku privatnog investicijskog kapitala. Tokom okupljanja nekoliko stotina navijača protestvovalo je pred vratima hotela u Frankfurtu s transparentima na kojima je pisalo: "Ne milionskom fudbalu" što aludira na sistem finansiranja drugih evropskih liga, poput britanske ili španske, koje su u Njemačkoj često kritizirane kao potpuno komercijalizirani proizvodi i nepovezani s lokalnim fudbalom.

Sada nakon ovakbvog rezultata glasanja Bundesliga može krenuti u konkretne pregovore sa strateškim marketinškim partnerom. Šest kompanija do sada je iskazalo interes za ovu saradnju, a očekuje se sklapanje ugovora od milijardu eura u zamjenu za postotak prihoda televizije. Ugovor bi trebao imati maksimalno trajanje od 20 godina i biti potpisan prije početka sezone 2024/25.

Prošlog maja, biznismen Markus Schön poslao je Bayern Münchenu e-mail u kojem je napisao da je bio spreman preuzeti troškove potpisivanja Cristiana Ronalda za klub sa Allianz Arene ali do posla nije došlo pod ptritiskom navijača.

DFL hitno treba novac za proširenje svoje infrastrukture, uz veću digitalizaciju i internacionalizaciju, kao i razvoj svoje streaming platforme. Navijači, koji su prošlog vikenda prosteste izrazili i na transparentima na mnogim stadionima, strahuju da će ulazak investitora narušiti domaću konkurenciju. Direktori Marc Lenz i Steffen Merkel su međutim tvrdili da bi budući partner trebao imati samo ograničeno ulestvovanje u ekonomskoj sferi. "Ako potencijalni partner ne prihvaća crvene linije, oni nisu pravi za nas i tražit ćemo drugog", kaže Lenz.

Veliko udruženje navijača “Unsere Kurve” kritikovalo je odluku o privlačenju investitora. “DFL-ove jeftine riječi tokom pandemije konačno su nestale. Novac je za njih iznad svega", požalio se u izjavi predsjednik Jost Peter dodajući kako će "posljedice ove odluke izazvati nejednake mogućnosti u njemačkim ligama u korist sve više umjetnog proizvoda i više TikToka".