Zvaničnici brazilskog pravosuđa rekli su u četvrtak da ne mogu odobriti zahtjev SAD-a za izručenje navodnog ruskog špijuna jer već obrađuju zahtjev Moskve za istog čovjeka.

Sergej Čerkasov (37) optužen je od strane američkog ministarstva pravde u martu da je djelovao kao ilegalni agent ruske obavještajne službe dok je pohađao školu za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu kao master student. Suočava se s dodatnim američkim optužbama, uključujući prevaru s vizom i bankarsku prevaru, navodi se u pritužbi.

Čerkasov služi kaznu u Brazilu zbog optužbi za korištenje lažnih dokumenata.

Brazilski ministar pravde Flávio Dino saopćio je da će Čerkasov za sada ostati u zatvoru u Brazilu.

Brazilski Vrhovni sud ranije ove godine je uslovno odobrio ruski zahtjev za Čerkasova zbog optužbi za krijumčarenje droge, zbog čega Brazil nije mogao ispuniti zahtjev SAD-a, saopćilo je brazilsko ministarstvo pravde. Međutim, ruski zahtjev čeka i brazilsku špijunsku istragu o Čerkasovu.

Paulo Ferreira, jedan od Čerkasovljevih advokata rekao je za Wall Street Journal da njegov klijent nije ruski špijun.

Ministarstvo pravde i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

U žalbi Ministarstva pravde u martu se navodi da je Čerkasov djelovao kao vrsta skrivenog ruskog agenta koji se naziva "ilegalnim". Takvi agenti djeluju bez ikakve poznate veze sa svojom matičnom vladom i često grade razrađene lažne identitete.

Čerkasov je živio pod pseudonimom Victor Muller Ferreira, brazilski državljanin, ali vlasti SAD-a i Brazila kažu da je on zapravo rođen u Kalinjingradu, ruskom mjestu blizu Poljske i Litvanije.

Neki su Čerkasova vidjeli kao potencijalnu manu za pregovaranje u razmjeni zatvorenika o kojoj Sjedinjene Države nastoje da pregovaraju u zamjenu za novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, koji je uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu. Gershkovich i WSJ kažu da je optužba lažna, a State Department kaže da je on pogrešno pritvoren.