Društvo | 29.10.2023.

Skup podrške

Bosanska Krupa je uz Palestinu

Nakon Sanskog Mosta, Bihaća i Cazina, Krajišnici su i danas popodne održali skupove podrške palestinskom narodu u Bosanskoj Krupi i Ključu. Na trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi okupilo se više od hiljadu građana koji su došli da dignu glas protiv ubijanja i masakriranja nedužnih civila Gaze, među kojima je više od 3.000 ubijene djece.

JASMIN GROŠIĆ

Organizator ovog skupa podrške bila je neformalna grupa građana Bosanske Krupe u saradnji sa Palestinskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.

„Došli smo da podržimo palestinski narod koji već 75 godina pati zbog terora i aparthejda koji nad njim surovo provodi teroristička država Izrael. Ovaj skup neće promijeniti ništa, ali barem neka se zna da smo mi uvijek bili i ostali na strani pravde, mira i tolerancije. Danas smo na strani nedužnih civila Palestine, i dižemo svoj glas protiv ubijanja nevine djece Gaze, koja žele da sretno žive i odrastaju kao i ostala djeca svijeta, bez patnje, straha i u toplim zagrljajima svojih roditelja", istaknuto je na ovom skupu podrške.

Na skupu podrške bili su građani svih životnih dobi i svi su na neki način željeli da iskažu svoju podršku palestinskim civilima, posebno pomoću pisanih parola i transparenata. „Nakon Srebrenice, rekli ste 'Nikad više!'. Sram vas bilo!“, „Ubijanje djece nije samoodbrana“, „Ne možemo biti u Palestini, ali je Palestina u našim srcima“.

Učesnici skupa podrške istakli su da brojni mediji i političari žele da priguše plač siročadi dok dozivaju ubijene majke i očeve, vriske i jauke roditelja dok drže beživotna tijela svojih mališana i glas čitavog jednog naroda koji naočigled cijelog svijeta umire.

„Njihov glas se slabo čuje, zato smo mi tu da dignemo glas protiv neparavde i nasilja i tražimo spas za nedužni narod Palestine“, istaknuli su učesnici skupa podrške palestinskom narodu u Bosanskoj Krupi.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Diverzijom u Glavnoj pošti Sarajevo i BiH bili su odsječeni od svijeta

Drugi maj 1992. godine, bitka svih bitaka

SIDRANOVO PRVOMAJSKO SJEĆANJE: Proš’o Tito, ja ga ne vidio

Svako ima svog Titu: Znaju li daije za teobu?