Britanski premijer Boris Johnson pozvao je lidere država da se pridruže planu od šest tačaka kako bi odgovorile ruskoj invaziji na Ukrajinu, u kojem je predviđena humanitarna podrška Ukrajini kao i izazivanje najveće moguće ekonomske štete Moskvi.

Uoči sastanaka s liderima Kanade, Nizozemske i centralne Evrope u Londonu sljedeće sedmice, Johnson je u subotu rekao kako invazija ruskog predsjednika Vladimira Putima mora doživjeti neuspjeh te da se mora vidjeti da ona ne uspijeva. 

"Nije dovoljno da pokažemo podršku međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, moramo ga braniti protiv kontinuiranog pokušaja da se pravila nanovo napišu upotrebom vojne sile", rekao je Johnson u izjavi.

Iznio je i svoje ciljeve, među kojima su stvaranje internacionalne humanitarne koalicije za Ukrajinu, podrška njenoj samoodbrani te povećanje ekonomskog pritiska na Moskvu. 

Pozvao je i na uspostavljanje diplomatskih puteva za deeskalaciju uz punu uključenost ukrajinske vlade, veću sigurnost euroatlanskog područja, te na zaustavljanje "puzajuće normalizacije" ruskih aktivnosti u Ukrajini.

Nakon sastanaka s kanadskim i nizozemskim premijerima koje će održati u ponedjeljak, Johnson u utorak ugošćuje lidere Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, zemalja u koje se slijevaju ukrajinske izbjeglice. 

Velika Britanija planira ubrzati sankcije ruskim poslovnjacima kroz nove zakonske mjere koje će u ponedjeljak poslati u parlament.