Boris Johnson se posvađao sa svojim bivšim glavnim savjetnikom Dominicom Cummingsom nakon što se umorio od toga da ga tretiraju kao "mladog i neiskusnog kralja" kojeg treba držati pod kontrolom, otkrio je Michael Gove.

Visokopozicionirani službenik, koji je blizak Cummingsu i koji je bio istaknuta figura u kampanji Vote Leave (kampanja za izlazak iz EU), rekao je da se partnerstvo Johnsona i Cummingsa raspalo ubrzo nakon izbora 2019. jer Johnson više nije želio da ga tretiraju "kao burnu i problematičnu osobu, koju treba bičem držati pod kontrolom i na čvrstoj uzdi”.

Gove je svoje viđenje događaja i odnosa opisao u novoj knjizi, “Johnson at 10”, autora Anthonyja Seldona, koja dokumentuje haos i pad Johnsonovog premijerskog mandata. U knjizi se tvrdi da je Johnson okrivio Cummingsa i svoju suprugu Carrie Johnson kako bi prikrio vlastitu nevoljnost da donosi teške odluke u Downing Streetu. Seldonova knjiga navodi da je Johnson svoju tadašnju vjerenicu Carrie opisao kao "ludu i bijesnu" koristeći je kao izgovor da izbjegne sukobe.

Također se tvrdi da Cummings sve više isključivao Johnsona iz procesa donošenja odluka u njegovoj vlastitoj vladi. U knjizi se navodi da bi Cummings rekao zvaničnicima i ministrima: "Nemojte reći premijeru" ili "Oh, ne gnjavite ga s ovim". Knjiga tvrdi da je to na kraju dovelo do Johnsonovog ispada: „Ja treba da imam kontrolu. Ja sam führer. Ja sam kralj koji donosi odluke.”

Johnsonov portparol rekao je za Times, koji je izdao knjigu, da su ova otkrića "uobičajeno zlonamjerno i seksističko brbljanje" neprijatelja bivšeg premijera.

Cummings je napustio Downing Street u novembru 2020. nakon što je izgubio u borbi za moć s Carrie Johnson. Međutim, zvaničnici su rekli Seldonu da je Johnson koristio i Cummingsa i suprugu bivšeg premijera da na njih prebacuje odgovornost.

„Njemu je odgovaralo da natjera ljude da misle da je ona kriva što se stvari ne dešavaju“, rekao je zvaničnik. Drugi pomoćnik je rekao: „Sve nas je okrenuo jedne protiv drugih. Govorio bi nam da je s njom nemoguće izaći na kraj, da je ljuta, luda i da je ne može kontrolisati, radila bi šta god je htjela. Onda bi otišao gore i rekao joj da smo nemogući i da nas ne može kontrolisati. Volio je da doljeva ulje na vatru i da gleda šta će se desiti sa vatrom.”

Izvor: The Guardian