Teniski velikan Boris Becker kaže da je zahvalan samo što je živ dok je razmišljao o vremenu provedenom u zatvoru. Govorio je o ovome u intervjuu za CNN-ovu čuvenoj novinarki Christiane Amanpour, a pušten je iz zatvora Huntercombe u decembru nakon što je odslužio samo osam mjeseci svoje dvije i po godine zatvorske kazne zbog optužbi u vezi sa njegovim slučajem bankrota 2017. godine.

Ubrzo nakon puštanja na slobodu, Becker je njemačkoj televiziji Sat 1 rekao da ga je ˝zatvorenik pokušao ubiti˝ tokom njegovog izdržavanja kazne.

˝Odličan je osjećaj biti vani˝, rekao je Becker Amanpour.

˝Slobodu cijeniš tek kada si u zatvoru. To je drugačiji stil života, drugačiji je svijet. Izašao sam prije već više od tri mjeseca i srećan sam što sam živ i što razgovaram s vama. Zatvorski život je veoma težak i to je opasno mjesto. Pogledao sam prije toga par filmova samo da se malo pripremim, ali nisam ono mogao ni očekivati. To je veoma zastrašujuće. To je prava kazna. Mislim, zatvor bi to trebao biti, ali to je prava kazna koja vam oduzima slobodu, vaš život. Jedina valuta koju imate je vaš karakter i vaša ličnost – bukvalno – i bolje je da se sprijateljite sa jakim momcima jer vam je potrebna zaštita, potrebna vam je grupa ljudi koja pazi na vas˝, izjavio je.

Šestostruki Grand Slam šampion, ovaj 55-godišnjak je razgovarao sa Amanpour uoči objavljivanja novog dokumentarca o njegovom životu i karijeri, pod nazivom „Bum! Boom! Svijet protiv Borisa Beckera.’

Tokom sjajne karijere, Becker je osvojio 49 titula, uključujući šest Grand Slam turnira i olimpijsko zlato, a zatim je postao teniski trener, posebno Novaku Đokoviću.

“Počeli smo malo dublje da istražujemo neke od okolnosti koje su Borisa dovele u zatvor i sa Borisom smo uradili dugi intervju samo tri dana prije nego što je osuđen, kada nije znao šta će mu se tačno dogoditi, “, kaže režiser Alex Gibney dokumentarca o Beckeru iz dva dijela.

„U tom trenutku je vrlo iskreno obračunavao sa svojim životom, na način koji je prilično moćan u filmu, ali pogled na samom kraju priče je priča o iskupljenju. To znači da je napravio neke greške, platio je za njih i sada postoji prilika da Boris napiše novo poglavlje˝, dodao je Gibney.

˝U tenisu, kao i u životu, stvari nikada nisu bile lahke i sve je uvijek borba. Ali najvažniji poen je posljednji bod, a ne prvi, a moj plan je da osvojim svoj posljednji bod. To je crvena linija u cijelom mom profesionalnom i privatnom životu-da, prolazim kroz iskušenja i nevolje, ponekad iz pravih ili pogrešnih razloga, ali nikada ne odustajem. Kada je Aleks govorio o slijedećem poglavlju, pravim svoje treće poglavlje, vjerovatno posljednje, dok razgovaramo. Uradio sam što sam uradio, platio sam svoje greške i spreman sam za povratak˝, priča Becker.

Becker kaže da je imao "dovoljno vremena za razmišljanje" dok je bio u zatvoru, razmišljajući o greškama koje je napravio, ali svaki osjećaj "sažaljevanja" nije dugo trajao jer "moraš ustati sljedeći dan i bukvalno preživjeti .” Becker naziva zatvorski život svakodnevnom "borbom za opstanak".