Tradicionalna manifestacija “Dani Karađoz-begove medrese” započinje danas i trajat će do 22. maja ove godine. Ovog puta manifestaciju će činiti niz sadržaja, a prvi od njih je “Večer Kur’ana hafiza ove ustanove” u džamiji Bosanski mudžahidi. U saradnji sa džematom Zalik, Medresa će obilježiti i 26 godina od otvaranja ove džamije.

“Manifestaciju će osim vjerskih, obilježiti i kulturni, humanitarni, edukativni i ostali sadržaji. Počet ćemo sa “Večeri Kur’ana”, na kojoj će osim učenja odlomaka iz časne knjige, program biti obogaćen prigodnim vazi-nasihatima”, kaže za AA direktor Medrese Mostar, Aid Tulek.

Centralni događaj u sklopu manifestacije će biti ispraćaj 377. generacije maturanata, a 24. po redu nakon rata i obnove rada Medrese u Mostaru.

“U sklopu manifestacije svake godine u maju ispraćamo naše maturante i to je uvijek kao neki šlag na sve što radimo u sklopu ‘Dana Medrese’. Ove godine smo posebno sretni što se prilikom organizacije vraćamo u normalne okvire ili tokove. Podsjetit ću da smo 2020. i 2021. zbog pandemije sve organizovali nešto drugačije. Ovog puta smo ocijenili da postoje uslovi da se manifestacija održi u formatu kao prije dolaska pandemije”, dodao jeTulek.

Jedan od zanimljivijih programa u sklopu “Dana Medrese” je posjeta mektebima u Gradu Mostaru. Tako su još prošlog vikenda prije početka manifestacije, maturantice Sara Sarajlić i Anesa Ibišević posjetile džemat “Luka” i u njemu mekteb “Vrelo znanja”.

U sklopu ovih posjeta učenici i njihovi profesori će realizovati radionice povodom hidžretskih mjeseci, približavajući najmlađima njihov značaj i vrijednost.

“Raduje što su polaznici mekteba pokazali interesovanje i postavljali zanimljiva pitanja o Karađoz-begovoj medresi. Nastojali smo odgovoriti na sva pitanja koja smo dobili. Djeca su bila obradovana našom posjetom i druženjem koje je organizovano”, ističe Tulek.

Učenici Medrese u sklopu manifestacije će posjetiti domove za djecu bez roditeljskog staranja, te Centar za stare osobe u Podveležju. U planu su i izložba kaligrafskih, likovnih i modnih radova, te druženje sa muftijom Salemom ef. Dedovićem. Promovisat će se, također, knjige “Oluja i mir“ Hurije Proho, te “Ramazanska putokazja“ Meadina Mrndžića. Učenici i profesori će obilježiti i Dan bh. džamija, proučiti hatmu vakifima, organizovati akciju dobrovoljnog darivanja krvi, te koncert duhovne muzike. Sve će završiti defileom i svečanom akademijom.

Karađoz-begova medresa prema zapisima Hivzije Hasandedića otvorena je prije 1570. godine i jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Mostaru. Bila je u to doba najuglednija među 11 medresa koliko je imao Mostar. Sagradio ju je Mehmed-beg, koji je imao nadimak Karađoz-beg. Svoj rad Medresa je bila obustavila 1918. godine, a obnovila 1995. po okončanju agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu.