Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ni nakon više od 650 dana nije uspjela da ostvari pobjedu. Ipak, rezultat koji je sinoć ostvarila protiv svjetskog prvaka Francuske u Strazburu, odigravši 1:1, sasvim sigurno jeste za pohvalu.

Od samog početka utakmice najbolji bh. fudbaleri djelovali su sigurno na terenu, a ofanzivno postavljena taktika 3-5-2 nametnula je ritam utakmice. 

Iako je Francuska bila nešto konkretnija, Bosna i Hercegovina u prvom poluvremenu dolazi do vodstva, odličnim golom kapitena Edina Džeke. Nije bilo potrebno puno vremena dominantnim Francuzima da se vrate. Za svega nekoliko minuta uspjeli su postići gol i vratiti utakmicu na početak. Strijelac za domaće bio je kao i prije nekoliko mjeseci na Grbavici, Antoinea Griezman

Do kraja prvog poluvremena rezultat je ostao isti, uz primjetno zadovoljstvo obje reprezentacije. U drugom poluvremenu domaći su krenuli furiozno, ali to nije davalo željeni rezultat. Sigurno jeste da trenutak koji utakmicu odvodi u drugom smjeru od očekivanog za Francuze predstavlja direktni crveni karton dodijeljen francuskom fudbaleru Koundeu, nakon izuzetno grubog starta počinjenog nad Seadom Kolašincem. 

Kolašinac je nakon toga bio primoran napustiti teren, a na njegovo mjesto ušao je igrač Ferencvarosa Eldar Čivić, koji je svoj zadak na bekovskoj poziciji ovoga puta odradio na visokom nivou. 

Reprezentacija Bosne i Hercegovina iako je od 51. minute imala igrača više, nije postigla drugi pogodak, ali nije ni poklekla uslijed nekoliko furioznih naleta Francuza. 

Defanzivci Hadžikadunić i Ahmedhodžić tokom meča nisu dozvolili francuskim napadačima da lahko dođu u priliku, a njihovo zalaganje pratila je i većina ostalih fudbalera. 

Ipak, kapiten Edin Džeko zasluženo se izdvojio kao najbolji igrač, ne samo zbog postignutog gola, već i radi kontinuirano pokazane dobre igre u napadu, ali i ofanzivnim zadacima u kojima se našao. 

Da je reprezentacija BiH odigrala jednu izuzetno dobru utakmicu svjedoči i izjava francuskog golmana Huga LIorisa, koji je odmah po završetku susreta medijima istakao izuzetnu požrtvovanost bh. nacionalnog tima u ovom susretu. 

Kada je riječ o narednim susretima Bosne i Hercegovine, izabranici bugarskog trenera Peteva, neće imati puno vremena za odmor. Prvo će odigrati prijateljski susret sa Kuvajtom, a nekoliko dana nakon toga u Zenicu stiže neugodni Kazahstan, koji je protiv veoma dobre Ukrajine u dva navrata ostao neporažen odigravši u gostima 1:1 i na domaćen terenu 2:2.

Bez ikakve euforije, jer za njom nema razloga i s dosta opreza, Bosna i Hercegovina mora pristupiti Kazahstanu i mečevima s Ukrajinom, ukoliko želi ostatiti u utrci za Svjetskog prvenstvo u Kataru naredne godine. 

Da li bh. reprezentacija konačno izlazi iz krize, ili je u ovo u Francuskoj bila slučajnost, dobit ćemo odgovor već za nekoliko dana.