Ako bi se parafraziralo Winstona Churchilla, moglo bi se reći kako Bliski istok stvara više historije nego što je može provariti. Sada su ratovi u najturbulentnijoj regiji na svijetu stigli do digitalnih platformi: gotovo sve one sada nude serije čija je radnja smještea na tom području, od Doline suza, preko Baghdad Central do Mosula koji se emitira na Netflixu. Riječ je o američkoj produkciji snimljenoj na arapskom jeziku (zapravo na iračkom dijalektu) o bitci za zauzimanje grad na sjeveru Iraka iz ruku takozvane Islamske države.

Također u Iraku, u Kurdistanu, odvija se Ničija zemlja, francuska miniserija koja prikazuje, s jedne strane, živote evropskih fanatika koji se pridružuju takozvanom ISIL-u, a s druge strane, strance koji se pridružuju međunarodnim brigadama koje su formirale kurdske milicije, u kojima je i mnoštvo žena, za borbe protiv teriorista.

Serija Teheran (Apple TV +) govori o agentu izraelske tajne službe Mossad u iranskoj prijestolnici i ne može biti aktualnija nakon atentata na vrhunskog iranskog nuklearnog naučnika u decembru.

Iako Afganistan geografski nije dio Bliskog istoka, norveška serija Nobel (Filmin) mogla bi biti uključena u ovaj paket jer je smještena u taj svijet nakon napada 11. septembra 2001. Njegova priča započinje vojnom misijom Norvežana u Afganistanu.

Ove serije još jednom pokazuju sposobnost televizijske fantastike da crpe teme iz sadašnjosti, ali također donose kritički portret novije historije: promatrane u cjelini mogu se pratiti kao opis sukoba koji regiju muče od '70-ih, ali i kao portret igara moći i ukrštenih interesa koji su zadesili ovaj dio svijeta u 20. stoljeću.

One također predstavljaju primjer sve veće raznolikosti - tema, zemalja produkcije, glumaca, formata, jezika - koje nude digitalne platforme.

Dolina suza, izraelskog reditelja Yarona Zilbermana, započinje uoči početka rata Jom Kipur, kada su se 6. oktobra 1973. vojske Egipta i Sirije pokrenule protiv Izraela. Nekoliko dana izraelske trupe nalaze se u vrlo opasnoj situaciji. Kroz deset epizoda serija prepričava poznatu tenkovsku bitku na Golanskoj visoravni, što seriji i daje naslov, ali i dubok portret Izraela.

Podzaplet serije govori o ogromnim podjelama između Jevreja Mizrahija, koji su u Izrael došli iz arapskih zemalja i koji se osjećaju marginaliziranima i Aškenazija koji su došli iz istočne Evrope koje optužuju da su privilegirani. Sva ta raznolikost sadržana je u Dolini suza kroz likove vojnika koji su iznenađeni izbijanjem sukoba, još dublje to je više portret izraelskog društva nego ratna priča.

Britanska je serija Baghdad Central u kojoj glumi američki glumac palestinskog porijekla Waleed Zuatier. Sve započinje kao nevjerovatan triler u kojem irački policajac istražuje nestanak svoje kćeri u okupiranom Bagdadu. Grad je savršeno prikazan, ne samo fizički, već i napeta atmosfera koja tamo vlada prvih mjeseci nakon završetka rata, u kojima se činilo da će, svakog trenutka, sve eksplodirati. Pozadina priče su stalna kretanja američkih trupa, rastuće napetosti s civilnim stanovništvom i problemi preživljavanja onih koji su izbjegli diktaturu. Serija također prikazuje trulež i korupciju koja je cvjetala pod okupacijom.

Kroz dobre likove i pažljivu produkcije ove serije uspijevaju nas približiti sukobima koji su od nas samo geografski udaljeni.