Što se tiče prekida odnosa s Izraelom koji je Colau najavila svojevremeno, sadašnja gradska uprava Barcelone objasnila je da, osim što je poslala pismo izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu, taj raskid nije službeno formaliziran.

Solanilla je također pojasnio da odluka "ne šteti podršci palestinskom narodu". "Barcelona ima više od deset aktivnih projekata u Palestini koji utječu na živote ljudi i nastavit ćemo to činiti", objasnio je.

"Nastavit ćemo podržavati palestinski narod", navodi se u saopćenju gradske uprave.

U februaru je bivša gradonačelnica osudila "aparthejd" koji provodi valda Izraela. Grad Barcelona prekinuo je veze s Izraelom zbog postupaka vlade Izraela, "a ne kao prijekor protiv naroda, zajednice ili religije", oslobodio je tadašnja gradonačelnica. Kako bi protestirala protiv režima koji tlači Palestinu, Gradsko vijeće također je odlučilo obustaviti bratstvo, koje je 25 godina uspostavljalo veze Barcelone s gradom Tel Avivom. "Nadajmo se da je to privremeno", rekla je Colau, oštro kritizirajući vladu Benjamina Netanjahua rekavši da je "ova situacija apartheida nepodnošljiva".

Odgovor Donjeg doma na Collbonijevu odluku došao je od gradskog vijećnika Marka Serre, koji je kritizirao gradonačelnika jer je "odlučio prihvatiti Izrael u trenutku kada prolazi kroz najgoru demokratsku krizu, vođenu krajnjom desnicom, s pravosudnom reformom koja opterećuje podjelu vlasti i porast nasilja nad palestinskim stanovništvom", napisao je na društvenim mrežama.