Grupna faza Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci završena je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Reprezentacija Bosne i Hercegovine zadržala je maksimalan učinak pobjedom protiv Japana sa laganih 3:0.

Po setovima je bilo 25:8, 25:14 i 25:15 za našu ekipu, a selektor Ifet Mahmutović je poslije meča izašao sa osmijehom na licu.

"Moram priznati da je osmijeh zbog ovih prijatelja koji nas okružuju. Grupna faza koja je nama uvijek najteža je završena. Prvenstvo zbog toga što smo nosioci, protivnici su malo slabiji, a teško je zadržati motivaciju i moral u takvim mečevima. Ono što se sinoć desilo sa Amerikom ne može se platiti suhim zlatom, koliko je to nama u pozitivnom smislu dobro došlo, zbog naredne faze igre i faze ispadanja", istakao je Mahmutović.

Šansu na današnjoj utakmici dobili su i mlađi igrači koji naporno rade na treninzima i čekaju svoju šansu.

"Imaju profesionalan odnos, maksimalno rade, a ono što im nedostaje jesu utakmice malo većeg nivoa kao što su ove ovdje. Počastili smo ih zbog dobrog rada na treninzima, a na njima je da se pokažu za budućnost", kazao je na kraju selektor Mahmutović.

Maksimalan učinak zadržala je i ekipa Irana koja je savladala Hrvatsku.

Iako su početkom prvog seta Hrvati pružali dostojan otpor do većeg iznenađenja nije došlo, pa je utakmica završena sa 3:0 u setovima (25:18, 25:15, 25:16).

Selekcija Irana u Sarajevu nastupa u najjačem sastavu, a dovoljno govori činjenica da Morteza Mehrzad, igrač visok 246 centimetara i jedan od najjačih karika reprezentacije u igru ulazi tek po nekoliko minuta.

U jednom od zanimljivijih utakmica dana Kazahstan je savladao Irak sa 3:0, Ruanda je bila bolja od Egipta, Njemačka od Poljske, Brazil od Kanade, Ukrajina od Holandije, a Amerika od Srbije. Svi ovi mečevi završeni su pobjedama rezultatom 3:0.

U ženskoj konkurenciji reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Ukrajine sa 3:0, dok su u derbiju dana Amerikanke bile bolje od Kanađanki sa 3:2.

Brazil je pobijedio Italiju sa 3:1, a Ukrajina u svom drugom meču danas savladala Poljsku sa 3:0. Reprezentacija Poljske je takođe igrala dvije utakmice danas, a u drugom meču savladala je selekciju Mađarske sa 3:0.

Prvi susreti osmine finala igraju se sutra, a naša muška selekcija svoj meč igrat će protiv Hrvatske u 15.30 sati. Sve utakmice bh. reprezentacije mogu se pratiti u prenosu uživo na BHRT-u, te putem livestreama.