Zapadni Balkan u 2024. očekuje povećanje ekonomskog rasta, a dodatno ubrzanje predviđa se i za 2025, tako da će ovaj region ponovo dostići prosječne pretpandemijske stope rasta. Kako bi se smanjile razvojne razlike u odnosu na Evropsku uniju i unaprijedio životni standard, u regiji treba nastaviti provoditi reforme. To podrazumjeva povećanje ulaganja u zelenu ekonomiju u gradovima, čime će oni moći efikasnije doprinijeti sveukupnom ekonomskom razvoju, navodi se u novom, danas objavljenom izdanju Redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan.

Ove godine se očekuje povećanje ekonomske aktivnosti na Zapadnom Balkanu na 3,2 procenta, što predstavlja 0,2 procentna poena više nego što je Svjetska banka predvidjela u prethodnom izdanju izvještaja, dok se u 2025. očekuje dalje povećanje na 3,5 procenata.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, prema procjeni Svjetske banke ova zemlja će imati ekonomski rast u 2024. godini 2,6 procenata, što je našu zemlju svrstava u red zemalja Zapadnog Balkana sa najnižom stopom rasta. Nižu stopu ima samo Sjeverna Makedonjia 2,5. Za narednu godinu Svjetska banka Bosni i Hercegovini predviđa ekonomski rast po stopi od 3,3 procenta.

„Nakon godina turbulencije izazvane pandemijom COVID-19 i energetskom krizom, ohrabrujuće je svjedočiti povratku rasta Zapadnog Balkana na pretpandemijski nivo i daljem trendu smanjenja siromaštva”, rekla je Xiaoqing Yu, direktorica Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana. “Međutim, sadašnji napredak još uvijek nije dovoljan da zadovolji težnje građana i podigne životni standard do nivoa Evropske unije. Novi Plan rasta EU za Zapadni Balkan pruža priliku za poticanje ekonomskog rasta putem reformi i investicija, naročito u zelenu ekonomiju”, navodi ona.

 Plan rasta, vrijedan šest milijardi eura, će pomoći jačanju ekonomskih veza s Evropskom unijom, najvećim trgovinskim partnerom Zapadnog Balkana i implementaciji reformi u pravcu jačanja ekonomskih integracija unutar samog Zapadnog Balkana. Prema analizama Svjetske banke, unaprjeđenja poput skraćenja vremena potrebnog za obavljanje procedura na granici i modernizacije platnih sistema u regiji mogu zemljama regiona donijeti značajne ekonomske koristi.