Aktuelni američki predsjednik, najstariji u historiji ove zemlje, pod redovnim je nadzorom ljekara. Posljednji pregled njegovog fizičkog stanja obavljen je prije tri dana u Nacionalnom vojno-medicinskom centru Walter Reed. Nakon pregleda ljekari su napisali izvještaj u kojem stoji: „Predsjednik Biden je zdrav, aktivan, robustan muškarac od 81 godine koji je i dalje sposoban da uspješno obavlja dužnosti predsjednika“. 

Doktori kažu da je dobro reagirao na tretman koji je primao za apneju u snu. (Apneja je poremećaj respiratornog procesa koji u toku sna može izazvati potpuni prekid disanja). Svi su pregledi ukazali da je Bidenovo stanje „stabilno i dobro kontrolirano“, piše u posljednjem ljekarskom izvještaju. 

U izvještaju se također navodi kako predsjednikov hod ostaje ukočen, ali se nije pogoršao od prošle godine. Rendgenski snimci otkrivaju blage artritične promjene koje su doprinijele njegovom ukočenom hodu, rekao je dr. Kevin C.O. Connor, predsjednikov ljekar. Međutim, zaključio je da nije opravdan nikakav tretman osim fizikalne terapije. Bijela kuća objavila je pisani sažetak rezultata fizičkog pregleda.

Prošlog februara uklonjena je kožna lezija sa Bidenovih grudi. Biopsija je pokazala da se radilo o kancerogenom tkivu, ali nakon njegovog uklanjanja ljekari su rekli da nije potreban dalji tretman. Ipak, zbog njegovih godina i očigledno „usporenog“ kretanja i reagiranja, njegovi birači s pravom brinu u kakvom će stanju njihov kandidat dočekati novembarske izbore.

S druge strane, republikanci sumnjanju u njegovo mentalno zdravlje. Prošlog mjeseca, grupa republikanaca u Predstavničkom domu zatražila je od Bidena da uradi kognitivni test kako bi dokazao svoju mentalnu sposobnost za funkciju nakon što je istraga specijalnog tužioca Roberta Hura o Bidenovom rukovanju povjerljivim informacijama prikazala Bidena kao starijeg čovjeka sa “smanjenim sposobnostima”, uključujući gubitak pamćenja.

Upitana na brifingu za vijesti u Bijeloj kući kasnije tokom dana da li je predsjednik prošao kognitivni test, Karine Jean-Pierre, predsjednikova sekretarica za štampu, rekla je da nije. "Predsjedniku nije potreban kognitivni test", rekla je. Rekla je da to nije samo njena procjena, već i procjena neurologa, dodajući da Biden "prolazi kognitivni test svaki dan".

Bijela kuća je ranije ovog mjeseca saopćila da predsjednik neće polagati kognitivni test kao dio kontrole njegova zdravstvenog stanja.

Komičar Seth Meyers u televizijskom je programu upitao Bidena o njegovim godinama, a ovaj je odmah fokus skrenuo na svoga protukandidata Donalda Trumpa, koji je četiri godine mlađi:  “Pogledaj drugog tipa. On ima godina otprilike koliko i ja, ali ne može da se sjeti imena svoje žene”, našalio se, prije nego što je unio ozbiljniju notu. „Radi se o tome koliko su stare tvoje ideje. On je tip koji želi da nas vrati nazad, najmanje 50 godina.”

Bez obzira na Bidenovu „duhovitost“, američki sistem ove se godine suočava sa brojnim izazovima, od dubokih unutrašnjih podjela do slabljenja utjecaja u svijetu. A činjenica da se jedan kandidat za predsjednika povlači po sudovima, dok se drugi ne usuđuje izaći na psiho-test, Amerikancima ne ulijeva optimizam.