Rusija, u međuvremenu, tvrdi da postoji malo optimizma u rješavanju krize nakon što su SAD odbacile glavne zahtjeve Rusije.

Nagomilavanje desetina hiljada ruskih vojnika na ukrajinskim granicama posljednjih sedmica izaziva strah od invazije, ali Rusija poriče da planira napad.

Američki predsjednik komentirao je to u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u četvrtak.

Tokom razgovora, predsjednik Biden "ponovo je potvrdio spremnost Sjedinjenih Američkih Država da zajedno sa svojim saveznicima i partnerima odlučno odgovore ako Rusija napadne Ukrajinu", navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenosi BBC.

Između ostalog, SAD su zaprijetile da će zaustaviti otvaranje ključnog plinovoda koji bi slao ruski gas u zapadnu Evropu ako Rusija napadne Ukrajinu.

Sjeverni tok 2 vodio bi od Rusije do Njemačke, a zvaničnici u Berlinu su u četvrtak rekli da bi se projekt mogao suočiti sa sankcijama ako Rusija izvrši napad, javlja BBC.

Zapadni saveznici kažu da će ciljati na rusku ekonomiju ako budu izvršili napad, a najnoviji komentari signaliziraju učvršćivanje njihovog stava o unosnom plinovodu.

“Želim biti vrlo jasan: ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price za NPR.

Međutim, dodao je da "neće ulaziti u pojedinosti" kako će to biti zaustavljeno, a ostaju pitanja da li bi SAD imale moć da otkažu projekt.