Tikekht je nestao a da ga uopće nije bilo na kartama. Poput mnogih drugih gradova, sela i mjesta u Visokom Atlasu, najudaljeniji dio tog planinskog lanca pretvoren je u ruševine kao rezultat zemljotresa prošlog petka. Od oko 350 stanovnika za koje se smatra da su tamo živjeli, jer nema zvaničnih podataka,  osamdeset ih je poginulo i već su pokopani u zajedničkim grobnicama; više od stotinu povrijeđenih oporavlja se u bolnicama a ostali čekaju vijesti o svojoj budućnosti u marokanskim šatorima civilne zaštite.

Preživjelima sada preostaje samo plakati, Brinu za preživjele, posebno za djecu. Ona su, pak, četiri dana nakon katastrofe, najvećeg zemljotresa u savremenoj historiji Maroka, već igrali lopte. Među ruševinama vlastitih kuća i nekoliko metara od mjesta gdje su ovih dana možda ostali zatrpani njihovi roditelji, rođaci ili djedovi.

Niko od preživjelih ne pomišlja napustiti grad u kojem su pokopani njihovi preci. Premijer Maroka, Aziz Akhannouch, uvjerava da će država nadoknaditi štetu pogođenim porodicama kako bi mogle obnoviti svoje kuće. Zapravo, u Tikekhtu, koji pripada Chichaui, jednoj od najoštećenijih pokrajina, malo se toga može obnoviti:  sve se mora ponovno izgraditi. Osmisliti novi život za preživjele iz sela koje nikada nije bilo označeno na kartama.

Prošla su dva dana otkako su spasitelji prestali tražiti preživjele. Srušeno selo mjesto je gdje se okuplja rodbina poginulih, pristigla s drugih dijelova Atlasa. Krenuli su automobilima ili pješice gotovo neprohodnim putem kako bi pokušali pomoći preživjelima.  U međuvremenu, broj mrtvih u cijeloj zemlji sada se približio broju 3.000, svi znaju da će brojke nastaviti rasti. Ali niko od rodbine ne želi dići ruke i odustati od potrage.

Nada već odavno blijedi. Nakon povakve tragedije, prva sedamdeset i dva sata su ključna. Sada su male šanse da se ljudi pronađu živi. Otežan pristup selima i zgradama, kućama napravljenim uglavnom od ćerpiča i slame, koje kada se sruše onemogućuju stvaranje 'zračnih džepova', pronalazak preživjelih počinje pretvarati u uzaludan posao. Ali zasada još niko ne odustaje.

Zemljotres magnitude 7 stepeni po Richterovoj skali dogodio se u noći 8. septembra u Maroku, sa epicentrom u oblasti El-Huz u Marakešu. Osim Marakeša, zemljotres je pogodio i glavni grad Rabat te gradove Kazablanku, Meknes, Agadir i Fes.