Berlinska techno scena dodana je na UNESCO popis svjetske kulturne baštine, kao priznanje za doprinos kulturnom identitetu grada.

Clubcommission, mreža berlinskih techno klubova i muzičara, opisala je ovaj potez kao "još jednu prekretnicu za berlinske techno producente, umjetnike, klupske operatere i organizatore događaja".

Lutz Leichsenring, izvršni član uprave Clubcommissiona, rekao je za njemačku televizijsku kuću DW: "Odluka će nam pomoći da osiguramo da klupska kultura bude prepoznata kao vrijedan sektor, vrijedan zaštite i podrške."

Napravljen 2003. godine, popis nematerijalne kulturne baštine osmišljen je za očuvanje i pomoć kulturnim tradicijama koje mogu uključivati ​​muziku, umjetnost, vjerovanja, kuhinju i ples.

Više od desetljeća provodi se kampanja za dodavanje techno kulture i muzike na popis, a predvodi je Rave the Planet, neprofitna organizacija koja podupire elektronsku muzičku kulturu.

"Čestitam svim kulturnim kreatorima koji su oblikovali i pridonijeli berlinskoj techno kulturi", stoji u saopćenju grupe na društvenim mrežama. "Ovo je velika prekretnica za cijelu kulturu, a naša radost je neopisiva."

Rave the Planet podnio je prijavu za uvrštenje techno muzike na listu u novembru 2022.

Status nematerijalne kulturne baštine češće se dodjeljuje tradicionalnijim kulturnim aktivnostima, poput malavijskog plesa Mwinoghe ili slovačke kulture gajdi. Međutim, nedavno priznanje jamajčanskog reggaea i velikog indijskog festivala Kumbh Mela potaknulo je vođe techno zajednice u Berlinu na kampanju za uključivanje njihove scene.

Techno je temeljni dio grada, prema Peteru Kirnu, berlinskom DJ-u i muzičkom producentu. Godine 2021. rekao je za Observer: “U drugim gradovima ljudi ne bi prihvatili muziku koja je stvarno teška ili čudna i puna sintisajzera i stvarno brutalnih, iskrivljenih bubnjarskih strojeva. To ne možete igrati u špici u klubu, a kamoli za ručkom. A ovdje je potpuno prihvatljivo svirati to za vrijeme ručka.

Techno scena jedan je od šest novih unosa na popis nematerijalne kulturne baštine u Njemačkoj; drugi uključuju voćno vino i planinarenje. Parada u Bavarskoj poznata kao Kirchseeoner Perchtenlauf, gdje se posjetitelji oblače u krznena čudovišta, također je dodana na popis. Njemačka sada ima 10 unosa na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine.