Tetris | 12.05.2021.

Obnova Bistričke stanice

Benjamina Karić: Vratićemo ćirilicu na Bistričku stanicu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić / Бењамина Карић iznenađena je što na novoobnovljenoj zgradi Bistričke stanice naziv ove stanice napisan samo latinicom.

REDAKCIJA

“Iznenađena sam fotografijom natpisa sa kojeg je skinuta ćirilica sa Bistričke stanice. Tražiti ću od izvođača radova da se vrati autentični natpis na latinici i ćirilici. Ćirilica i latinica su dva ravnopravna pisma u Bosni i Hercegovini”, napisala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić / Бењамина Карић na Twitteru.

Na starim fotografijama, tvrdi gradonačelnica, jasno se vidi natpis na ćirilici i latinici. Međutim, na ovu njenu objavu reagirali su korisnici ove društvene mreže koji joj savjetuju da dobro provjeri ono što je napisala jer se na nekim drugim fotografijama jasno vidi da je na istočnoj strani stanične zgrade “Bistrik” napisano samo latinicom. Dakle, na jednoj strani zgrade samo je latični natpis, a na drugoj i latični i ćirilični. Ipak, u jednom periodu svoje povijesti Bistrička stanica imala je na svim stranama natpis na oba pisma, u nekom trenutku s istočnog krila skinuta je ćirilica, a ostala samo latinica, što se i vidi na starim fotografijama.

Rekonstrukcija Bistričke stanice, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i objekta od velike kulturne i historijske važnosti za Sarajevo, započeta je i najvećim dijelom završena u mandatu bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake. Novoj gradonačelnici ostalo je samo da se pobrine da ćirilica ne bude protjerana iz Sarajeva.

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

SOLJENJE TUĐIH RANA: Dodik bi 2. maja da položi cvijeće u Potočarima

DA NIJE TUŽNO, BILO BI ŽALOSNO: U Vladi FBiH slave godinu dana svoje vlasti

Konaković najavio konferenciju: Danas ćemo detaljno o pravosudno-medijsko-policijskoj mafiji

Nakon optužbi na račun supruge: Španski premijer Sanchez razmišlja o ostavci