Da je u Bosni i Hercegovini sve primjetniji broj domaćih ali i stranih ciklo turista svjedoči i posjeta grupe belgijskih turista koji biciklom obilaze najatraktivnije bh. destinacije.

Na svom sedmodnevnom putu kroz Bosnu i Hercegovinu, za vikend su prošli kroz Travnik gdje su nakon prespavane noći nastavili svoje putovanje preko planine Vlašić dalje za Banja Luku.

- Organizaciju ove 850 km duge biciklističke ture provodi Centar za bolji kvalitet života Banja Luka. Objedinjujući najvažnije turističke destinacije u Bosni i Hercegovini kreirali smo jednu zanimljivu biciklističku turu za koju očito postoji interes turista iz razvijenih europskih cikloturističkih zemalja, rekao je Nikica Atlagić, organizator ovog putovanja.

Kako navodi, na ovoj ruti sreli su brojne bicikliste u vlastitoj organizaciji koji putuju raznim krajevima Bosne i Hercegovine.

- Turistička zajednica Srednjobosanskog Kantona  već nekoliko godina surađuje s Centrom za bolji kvalitet života iz Banja Luke i dajemo svu moguću podršku kada je u pitanju provedba cikloturističkih aktivnosti na području središnje Bosne, rekao je direktor Turističke zajednice Miroslav Matošević.

Biciklistička tura prilagođena je zahtjevima i potrebama ove grupe, a provodila se u na relaciji Banja Luka - Jajce - Šipovo - Mostar - Ravno - Trebinje - NP Sutjeska - Bjelašnica - Travnik - Galica - Banja Luka i uključivala je kompletno organiziranje cikloturističkog aranžmana sa sedam noćenja u različitim destinacijama.

Clémence Vandergheynst iz Belgije je jedina žena koja sudjeluje u ovoj biciklističkoj turi i ne krije svoje oduševljenje viđenim do sada.

- Istaknula bih svoju oduševljenost raznolikošću prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, posebno planinskih krajeva koji su još uvijek zeleni i prepuni vegetacije. Posebno me oduševila autentična hrana koja je jako važna za svakog cikloturista kao i gostoljubivost domaćeg stanovništva. BiH je divna zemlja i ima izniman potencijal u cikloturizmu, međutim, ono što bi trebalo unaprijediti jeste svakako biciklistička infrastruktura i razvoj biciklističkih staza kao i samih oznaka za bicikliste - kazala je Vandergheynst.