Konzervativna vlada Ujedinjenog Kraljevstva napada javnu radioteleviziju jer nije nazvala Hamas "teroristima", dok pro-palestinski aktivisti pozivaju na njegovo zatvaranje zbog podržavanja "izraelskih ratnih zločina"

Grupa demonstranata okupila sedanas ispred sjedišta BBC-ja u Londonu, odakle je pozvala na prekid vatre u Pojasu Gaze koji je pod nemilosrdnim bombardovanjem izraelskih snaga već četiri sedmice, javlja Anadolu. Okupljeni su pozivali na prekid vatre i "zaustavljanje genocida" nad palestinskim narodom u Gazi.

Neki su istakli slogane u kojima optužuju zapadne medije za pristrasnost u izvještavanju o invaziji na Gazu. "Zapadni mediji nikada od nas nisu tražili da 'osudimo' nakbu (katastrofu)", pisalo je na jednom od transparenata. I protekle četiri sedmice održani su veliki protesti širom Ujedinjenog Kraljevstva e u znak podrške narodu Palestine, ali i zbog britanskih zvaničnika koji su pružili podršku Izraelu.

BBC je već danima pod stalnim napadima Konzervativne stranke, članova vlade i samog premijera Rishija Sunaka, koji su optužili javnog emitera za nedostatak nepristranosti jer je članove Hamasa nazvalo 'militantima', a ne 'teroristima'.

Ovih je dana ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman poslala policiji neke “preporuke” komplicirane usklađenosti i dvosmislenog sadržaja kako bi izbjegli antisemitske prosvjede nakon okrutnih napada koje je Hamas počinio u Izraelu. Isticanje palestinske zastave nije zabranjeno, kao što su neki mediji sugerirali, ali se napominje da njeno vihorenje u određenim kontekstima - na primjer, ispred zgrada jevrejskih zajednica ili organizacija - ili uz određene povike može biti razlog za djelovanje organa za provedbu zakona. Očigledno delikatna stvar, jer su hiljade demonstranata okupljenih ove subote u Londonu u nekim povicima govorili o Izraelu kao o "terorističkoj državi", ili proglašavali da će "Od rijeke [Jordan] do mora [Mediteran], Palestina biti slobodna" . Način na koji se sugerira da je Izrael eksces u tom geografskom prostoru.

Ovih je dana javni servis intenzivno informirao o novom izbijanju nasilja na Bliskom istoku. Javna korporacija pretrpjela je napade Vlade, konzervativnih zastupnika i samog Sunaka jer je ostala vjerna svojim uređivačkim standardima i nije nazvala Hamasove aktiviste 'teroristima'.

Uredničke smjernice BCC-a jasno pokazuju da "riječ 'terorista' može biti više prepreka nego pomoć u razumijevanju stvari", a mreža snažno predlaže izbjegavanje njezine upotrebe: "Trebali bismo pokušati izbjeći taj izraz, ako njegovu upotrebu ne možemo pripisati određenom izvoru. Moramo dopustiti drugima da karakteriziraju [činjenice ili ljude]. Na nama je da izvijestimo o činjenicama kakve znamo”, stoji u najnovijem internom dokumentu korporacije, napisanom 2005. godine, kako bi se razjasnilo pitanje koje se uvijek iznova pojavljuje u kritičnim trenucima.

Međutim, konzervativna vlada odlučila je na silu u potpunosti napasti javni kanal. Ministar odbrane, Grant Shapps, došao je ovog petka u izravan sukob s novinarom BBC4, Mishalom Husainom, nakon što je optužio javne informativne službe da nisu previše zainteresirane za terorističke aktivnosti Hamasa.

“Čini se da BBC odbija nazvati ih teroristima, iako je britanski parlament usvojio zakon koji ih tako definira”, rekao je Shapps. Hamas je terorističkom organizacijom označen Zakonom o terorizmu iz 2000. godine, koji je detaljno definirao u čemu se sastoji ta nasilna aktivnost.