Izvršni odbor Fudbalskog Bosne i Hercegovine danas je izabrao Sergeja Barabreza za novog selektora Zmajeva, a Emira Spahića kao sportskog direktora A reprezentacije i omladinskih selekcija.. Javnosti su se povodom toga obratili predsjednik krovne kuće bh. fudbala Vico Zeljković, novoimenovani selektor Barbarez.

- Ovaj dan je jako bitan za fudbal u BiH. Za stolom su dva imena bh. fudbala. Dogovorili smo se da sa reprezentacijom uradimo dobre stvari i rezultate. U prošlosti smo imali neke više verbalne nesuglasice. Te stvari smo prevazišlii, ljudski smo se dogovorili i pričali o onome što su izazovi reprezentacije kako bi fudbal krenu. Izjavio sam u prošlosti da Barbarez neće biti selektor dok sam ja predsjednik, to je bilo izrečeno u afektu. Nije bilo teško da u interesu fudbala sjednemo i riješimo neke stvari. Smatram da je ovo jedan tim koji će donijeti dosta dobro fudbalu u BiH. Zvjezdan Misimović ostaje u savezu na poziciji savjetnika.

IO FSBiH je bio jednoglasan. Ugovor će biti potpisan na četiri godine. Bitno je istaći da nam je ova godina jako teška. Imamo osam paklenih utakmica. Svi moramo biti svjesni da nije realno očekivati neke rezultate. Ovu godinu se trebamo pripremiti. Kvalifikacije koje kreću za Svjetsko prvenstvo nije realno da se plasiramo. Niko se unaprijed ne predaje, ali želim da kažem kako savez razmišlja da smo jako svjesni. Nije realno očekivati neke iskorake. Ako se dese bit ćemo prezadovoljni i sretni. Imena i saradnike će birati selektor - rekao je Zeljković.

Potom je riječ dobio novi selektor Sergej Barbarez.

- Jedna velika stvar za mene. Dolazimo sa velikom željom i velikim ponosom da učinimo neke dobre stvari. Držimo se onoga što imamo za viziju. Budite uvjereni da će to biti sto posto konkretno i korektno. Naša vizija će se razlikovati od dosadašnjih.

Uvijek sam želio da radim sa ljudima koji su pametniji i iskusniji od mene. Idemo kao tim.

Nakon njega pred novinare je stao i Emir Spahić.

- Sve se brzo dogodilo i odigralo, uzet ću sebi vremena da se ovo slegne. Ići ćemo planski, u dogovoru. Vidjet ćemo iz utakmice u utakmicu kako će to izgledati. Nadam se da ćemo ovu godinu skupiti nekoliko bodova.
 
Barbarez (52) je tako postao 16. selektor fudbalske A reprezentacije BiH.

Za reprezentaciju BiH igrao je od 1998. do 2006. godine, a u tom periodu skupio je 47 nastupa i postigao 17 golova.
Gotovo cijelu igračku igračku karijeru proveo je u Njemačkoj, gdje se 1991. uputio iz Veleža. Nastupao je za Hannover, Union Berlin, Hansu Rostock, Borussiju Dortmund, HSV i Bayer Leverkusen.

Posjeduje UEFA Pro licencu, ali nikada nije vodio ni jednu ekipu, a reprezentacija BiH bit će mu prvi trenerski posao.
Na klupi Zmajeva debitovat će 3. juna na St. James Parku u prijateljskoj utakmici protiv Engleske, viceprvaka Evrope. Šest dana kasnije sa našim državnim timom gostovatće u Empoliju kod evropskog prvaka - Italije, piše Faktor.