Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, poslao je video poruku Bošnjacima Sjeverne Makedonije povodom atuelnog Popisa stanovništva koji se u ovoj zemlji održava nakon dvije decenije.

“Dragi Bošnjaci Makedonije, uz vas me vežu bratska osjećanja, a uz Makedoniju jedna lijepa sjećanja iz vremena kada sam služio vojsku u Skoplju i u Tetovu. Mi pripadamo starom, autohtonom, dobrom i hrabrom narodu i imamo sve razloge da budemo ponosni što nosimo ime Bošnjaci. Starosjedioci smo na Balkanu, naša matična država Bosna i Hercegovina stara je preko hiljadu godina.

Mi imamo jasno isprofilisan identitet, snažno smo vezani za našu vjeru. Imamo svoj jezik, bosanski, na kojem su napisani milenijum stari dokumenti i povelje. Imamo bogatu kulturu, svoje pisce i pjesnike, raznovrsne umjetnike i sportiste, šampione, oskarovce, imamo svoje čuvene branioce i ratnike. Svima smo kroz historiju bili dobre komšije, od Bošnjaka i od Bosne i Hercegovine su imali samo dobro.

Pozivam vas da se odazovete na popis stanovništva, da svi sa ponosom izjavite da ste Bošnjaci i da je vaš jezik bosanski,“ poručio je Izetbegović.