Sarvar Bashirli, 33-godišnji državljanin Azerbejdžana, čija je fotografija na kojoj se vidi kako vozi automobil pretovaren sa pomoći za ljude pogođene zemljotresom u Turkiye, sa turskom zastavom na vrhu, obišla svijet, izjavio je za Anadoliju da smatra da je njegova dužnost da podrži žrtve zemljotresa u bratskoj zemlji.

"Sjedio sam sa rođacima na dan zemljotresa u Turkiye i odlučili smo da zajedno pomognemo bratskoj zemlji, da je podržimo", rekao je Sarvar Bashirli, dodajući da je njihovo ekonomsko stanje izuzetno loše jer su prisilno raseljeni iz regije Karabah u Azerbejdžanu.

Sljedećeg jutra, ispričao je Bashirli, otišli su do njegovih rođaka, koji su interno raseljeni iz Lachina, azerbejdžanske regije koja je pod ilegalnom jermenskom okupacijom skoro tri decenije, da sakupe sve što je moguće za narod Turkiye.

Turska Uprava za vanredne situacije (AFAD) potvrdila je da je najmanje 20.665 osoba je poginulo, a 80.088 je spašeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turkiye.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

"Nešto smo prikupili od porodica mojih ujaka. Moja baka koja živi u domu, takođe je pružila pomoć. Osim toga i komšije su donosile stvari da podrže turski narod", rekao je Bashirli.

Vozeći svoj oronuli automobil iz 1981. godine preopterećen sa nekoliko dušeka na krovu, te sa gepekom napunjenim paketima i kutijama zbog koji nije mogao zatvoriti vrata gepeka, Bashirli je pomoć u specijalni centar otvoren za prikupljanje pomoći u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu.

"Shvatamo da je naša dužnost da podržimo narod Turkiye. Azerbejdžan i Turkiye su dvije države, ali jedna nacija. Uradili smo ono što je neophodno da se uradi. Uradili smo to i radićemo i dalje", rekao je on.

Bashirli je dodao je se prirodne katastrofe ne mogu spriječiti

"Neka Allah podari strpljenje ljudima. Upućujem moje saučešće turskom narodu", dodao je Bashirli.

Fotografija njegovog automobila koju je slučajno snimio prolaznik i postavio na društvene mreže privukla je pažnju miliona korisnika interneta širom svijeta koji su se oduševili ovim gestom. Neki od korisnika interneta vjeruju da će to uticati na mnoge druge da se bave sličnim volonterskim radom.

Bashirli je naglasio da oni nastavljaju da prikupljaju pomoć i dostavljaju je u centre koliko god je moguće.

"Nastavljamo pomagati. Danas smo dostavili namirnice u centar", rekao je on.

Azerbejdžanac se zahvalio svim svojim sunarodnjacima širom svijeta koji su se pridružili kampanji pomoći za podršku žrtvama zemljotresa u Turkiye.

"Oni su doprinijeli mnogo više od nas", dodao je Sarvar Bashirli.