Sredinom naredne godine Avdo Huseinović, autor najvrednijih dokumentarnih filmova o oružanoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, javnosti će ponuditi svoju novu knjigu, petu po redu, pod naslovom Ovamo daleko – atentat na Bosnu. Ovo kapitalno djelo temeljito, precizno i dokumentirano opisuje direktnu uključenost državnih struktura Srbije i Crne Gore u agresiju na međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu, u masovne zločine nad nesrpskim stanovništvom Podrinja, Posavine, Bosanske Krajine, Sarajeva, Mostara, Doboja.

Knjiga obiluje autentičnim podacima, dokumentima, naredbama, sudskim transkriptima, izjavama zaštićenih i ostalih svjedoka, otklanjajući i najmanju dilemu da su srbijanske državne, vojne, policijske i druge sigurnosne strukture pažljivo i sistemski planirale, organizirale i u djelo sprovodile ideju „Velike Srbije“ na račun Bosne i Hercegovine i njenog naroda, uglavnom bošnjačkog.

Mnogi će se složiti da je Huseinović možda i ponajbolji poznavalac perioda agresije, ali i odbrane, a u ovoj knjizi navodi tačne datume, nazive vojnih operacija, imena (često i biografije) napadača i zločinaca, obrađujući s posebnom pažnjom one koji su došli s one strane Drine.

Stav je ekskluzivno objavio nekoliko odlomaka iz najnovije Huseinovićeve knjige, i to: Krvavi tragovi crvenih beretki, Okupacija Doboja – izbiše oči dokazi, U Foči su silovane djevojčice, Kako je Hasib Džomba spasio civile iz okupiranih fočanskih sela, Srebreničani su likvidirani i na teritoriji Srbije, Poraz od kojeg se srpske snage nisu oporavile, Dan kada je Arkan kukao.

Iako je javnosti najviše poznat kao autor desetaka dokumentarnih filmova (Vanzemaljci iznad Sarajeva, Na Drini krvavi Višegrad, Prijedorska polja smrti, Operacija Sana 95 – nedovršena pobjeda, Bošnjaci – genocid u kontinuitetu, Zmaj od Bosne i mnogi drugi), Huseinović je do sada objavio vrlo vrijedne knjige: Dželati naroda mog (2009), Naser od Gazimenstana do Haga i nazad (2013), Stazama bosanskih vitezova (2014) i Bosanski dan „D“ ili Slučaj Dobrovoljačka (2017). Avdo Huseinović je član Bošnjačkog društva pisaca. Živi i radi u Sarajevu.