U Cezarovoj palači u Rimu, mali čovjek raščupane kose i istaknutim nosom pokušava uvjeriti slavnog generala. On je Terinconus, dvojnik pisca Michela Houellebecqa i geograf Carstva. Svoj san da krene u potragu za mitskom životinjom, grifonom, "pola orlom, pola lavom s konjskim ušima", opisuje pred Cezarom. Potraga bi išla na rub svijeta poznatog Rimljanima, onog istočno od Europe, nazvanog Barbaricum, utočište naroda Sarmata...

Podsjetimo, Sarmati su narod iranskog porijekla koji je živio na području južne Ukrajine i Rusije i istočnim dijelovima Balkana.
Nekoliko mjeseci kasnije, Asterix, Obelix i druid Panoramix klize sankama u ova smrznuta područja. Oni žure u pomoć Cékankondineu, šamanu Sarmata, koji je zabrinut zbog dolaska rimskih kohorti blizu njegovog sela...

Tako počinje "Asterix i Griffin", 39. pustolovine slavnih Gala i 5. album po scenariju Jean-Yvesa Ferrija i crtežima Didiera Conrada. Ono što slijedi vodi nas, u pozadini snijegom prekrivenih šuma naseljenih vukovima, do neizbježnog sukoba između Galije i Rima. Ali ima i svojih iznenađenja i zaokreta. Primjer? Među Sarmatima žene, čvrste Amazonke, idu u bitku, dok muškarci ostaju u selu. Što se tiče Rimljana, pomalo zbunjeni u ovoj zaleđenoj zemlji, oni se lako upuštaju u teorije zavjere.

Savršeno tempirana priča, često vrlo smiješni gegovi, urnebesni dijalozi i dosjetke, preslikane reference na naše vrijeme, šareni likovi... U ovom "Griffinu" sve je dobro. Iako je dvojac novih autora daleko od toga da je dosad nedostojan, sada potpisuje svoj najbolji album. Vjerovatno su pronašli recept za čarobni napitak!