Koristan je to svakodnevni alat za njegovatelje i rodbinu osoba s poremećajem iz autističnog spektra, trisomijom 21, disfazičnim, afazičnim ili čak starijim osobama.

Prvobitno, ideja o piktogramima za razmjenu s ovim "neverbalnim" ljudima rođena je iz sastanka šefa Corpus Solutions s majkom Arthura, autističnog čovjeka iz Toulousea, koji je koristio papirni registrator ispunjen slikama kao pomoć u svakodnevnoj komunikaciji. Digitalna aplikacija omogućava bržu i tečniju razmjenu simbola od papirne radne sveske.

“Helpicto se oslanja na nekoliko kockica umjetne inteligencije i omogućava, naprimjer, razmjenu između mlade osobe s jezičnim smetnjama i njegovog pedagoga, njegovog psihomotoričkog terapeuta”, kaže Anthony Allebée, generalni direktor Corpus Solutions i dodaje: “Radili smo na sadržaju aplikacije s uređivačima slika kako bismo imali biblioteku od 40.000 piktograma koji pokrivaju sve aspekte svakodnevnog života. Ali korisnik može učitati svoje fotografije tako da sekvence slika odgovaraju onome što je moguće bliže njegovom svakodnevnom životu.”