Galia, kći Amosa Oza, čuvenog izraleskog pisca koji je umro 2018. godine, objavila je ove sedmice autobiografiju u kojoj osuđuje "kontinuirano fizičko i mentalno zlostavljanje" koje je činio prema njoj taj slavni književnik poznat i po svom aktivizmu za mir.

"Nije to bio privremeni gubitak kontrole ili šamar ovdje ili tamo, već rutina sadističkog zlostavljanja", piše Galia u svojoj novoj knjizi "Nešto prerušeno u ljubav", objavljenoj ovih dana na hebrejskom jeziku a koja teško ocrnjuje sliku pisca, dobitnika brojnih međunarodnih priznanja.

Druga Ozova kći, također književnica Fania Oz-Salzberger, reagirala je na svom Twitter nalogu na Galijine optužbe: "Mi, Nili (majka), Fania i Daniel (brat) poznavali smo drugog oca. Topao otac, ljubazan, pažljiv koji je volio svoju porodicu s dubokom ljubavlju punom brige, odanosti i odricanja ", napisala je braneći oca.

Fania je rekla da je njezina sestra prije sedam godina odlučila prekinuti vezu s porodicom te da su "iznenađeni" izjavama otkrivenim u knjizi.

U autobiografiji Galia govori o složenom odnosu koji je imala s ocem: "Kada sam bila dijete otac me je tukao, psovao i ponižavao. Nasilje je bilo kreativno: odvukao bi me iz kuće i izbacio van," napisala je ona.

Nagrađivani književnik umro je u 79. godini od raka. Jedna je od najprestižnijih izraelskih ličnosti, a njegovo je djelo prevedeno na 45 jezika. Godinama je važio kao kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Objavio je dvadesetak knjiga i oko 500 članaka i eseja koji su svjetlost dana ugledali u lokalnoj ili međunarodnoj štampi.