Bivši predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez osuđen je od strane američkog sudije na 45 godina zatvora i novčanu kaznu od 8 miliona dolara zbog krijumčarenja droge.

On je ranije negirao optužbe, a prilikom izricanja presude u srijedu i dalje je tvrdio da je nevin i da je "pogrešno i nepravedno optužen".

U martu je porota u New Yorku proglasila Hernandeza krivim po tri optužbe za trgovinu drogom nakon dvosedmičnog suđenja na saveznom sudu na Manhattanu. On je negirao optužbe.

Hernandez je izručen iz Hondurasa nakon što je američko Ministarstvo pravde podiglo tri optužbe za trgovinu drogom i vatreno oružje protiv njega 2022. godine.

Tužioci su optužili Hernándeza (55) za zavjeru s narko kartelima tokom svog mandata dok su oni prebacivali više od 400 tona kokaina kroz Honduras prema Sjedinjenim Državama. Zauzvrat, rekli su tužioci, Hernández je primio milione dolara mita koje je koristio da podstakne svoj uspon u politici Hondurasa.

Hernández je bio predsjednik Hondurasa od 2014. do 2022. Tokom svojih godina na funkciji, "štitio je i obogatio trgovce drogom u svom najužem krugu", saopštilo je Ministarstvo pravde, navodeći njegovu upotrebu izvršne vlasti da podrži izručenje određenih droga u SAD trgovci ljudima „koji su mu ugrozili vlast“ dok su „obećavali trgovcima drogom koji su mu platili i slijedili njegove upute da će ostati u Hondurasu“.

Tužioci su također rekli da su se članovi zavjere u kojoj je Hernández učestvovao oslanjali na Nacionalnu policiju Hondurasa da zaštiti pošiljke kokaina dok su se kretale kroz zemlju.

U saopćenju, američki državni tužilac Merrick Garland rekao je da je Hernández „zloupotrijebio svoj položaj predsjednika Hondurasa da upravlja zemljom kao narko-državom u kojoj je nasilnim trgovcima drogom bilo dozvoljeno da djeluju gotovo nekažnjeno, a narod Hondurasa i Sjedinjenih Država bio primoran da trpi posljedice.”