Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto održat će  drugi sastanak sa rukovodstvom svih aerodroma u BiH i Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA).

Najava je to događaja zakazanog za danas u 11 sati a objavila ga je, kako to radi svako jutro, agencija FENA. U najavi još stoji kako će se nakon sastanka Forto i ostali obratiti novinarima.

Sastanak dolazi dan nakon što je portal Istraga objavio pismo ambasadora SAD-a i EU u BiH, Michaela Murphyja i Johanna Sattlera, u kojem traže da se što prije počne sa izdavanjima koncesija za aerodrome i uvođenjem takozvane zelene energije, što znači ukidanje rudnika i termoelektrana. Dakle, potpunu energetsku ovisnost zemlje o vanjskim izvorima.

“Federacija BiH bi trebala dati prioritet uspostavi zakonskih okvira koji će omogućiti javno-privatno partnerstvo i koncesije, te potaknuti privatna ulaganja. Konkretno, koncesije za rad aerodroma se ne mogu dalje racionalno odgadati”, navedeno je u pismu a Istraga podsjeća da već godinama međunarodni zvaničnici, među kojima je i bivši supervizor za Brčko diskrikt Michael Scanlane, pokušavaju izdjejstvovati odluke prema kojima bi Aerodrom Sarajevo, ali i drugi aerodromi, otišli pod kocesije.

“Stranim investitorima. Scanlane je, prema informacijama Istrage, svoje aktivnosti provodio u saradnji sa biznismenima iz Srbije. Treba napomenuti i da su kadrovi HDZ-a i Trojke u Vijeću ministara BiH uveli dodatne takse koje sprječavaju razvoj Aerodroma Tuzla”, navodi Istraga.

Svemu ovome treba dodati da je zbog dodatnih taksi koje je nametnulo Vijeće ministara BiH, odnosno Direkcija za civilno zrakoplovstvo od tri marke po putniku, Međunarodni aerodrom Tuzla izgubio većinu svojih letova. Ukratko, vladavina Trojke, rezimira Istraga, gdje je Edin Forto ministar saobraćaja, dovela je do toga da aviokompanije masovno otkazuju letove sa naših aerodroma, a aerodrome ostavila bez putnika i prihoda. Poznati je to recept za dovođenje stranih investitora - uništiti sve što se može uništiti kako bi “strani investitor” dobio koncesiju za jednu marku.

Selo gori, Forto nakon pažljivo pročitanog pisma, sastanči. Rezultate ćemo saznati uskoro.