Britansko-libanska advokatica Amal Clooney pomogla je Međunarodnom krivičnom sudu da analizira dokaze koji su doveli do zahtjeva za nalogom za hapšenje najviših izraelskih zvaničnika i čelnika Hamasa zbog ratnih zločina počinjenih tokom sedmomjesečnog rata u Gazi.

Advokatica za ljudska prava objavila je to na internetskoj stranici Fondacije za pravdu Clooney koju je utemeljila sa suprugom, američkim glumcem Georgeom Clooneyem.

I ona i fondacija ranije su bile kritizirane na društvenim mrežama jer nisu govorili o civilnim žrtvama u Gazi.

Clooney je rekla da ju je tužilac Karim Khan zamolio da se pridruži stručnom panelu koji će "procijeniti dokaze o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Izraelu i Gazi".

Izjava je objavljena istog dana kada je Khan objavio da traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, kao i najviših vođa Hamasa.

"Unatoč našim različitim osobnim pozadinama, naši pravni zaključci su jednoglasni", rekla je Clooney, dodajući da postoje "razumni razlozi za vjerovanje" da su Hamasovi Yahya Sinwar, Mohammed Deif i Ismail Haniyeh sudjelovali u "uzimanju talaca, ubistvima i zločinima seksualnog nasilja".

Što se tiče Netanyahua i Gallanta postoje "razumni razlozi za vjerovanje" da su njih dvojica odgovorni za "izgladnjivanje kao metodu ratovanja, ubojstva, progon i istrebljenje".

Khan je zahvalio Clooney u svojoj izjavi kojom je objavio odluku o traženju naloga za uhićenje.

Dok su Hamas, Izrael i Sjedinjene Države osudili rad tužilaca, stručnjaci su napisali da se "jednoglasno slažu da je rad tužilaca bio temeljit, pošten i utemeljen na zakonu i činjenicama".

Tužioca ICC-a podržao je i bivši predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Amerikanac Theodor Meron. 

Clooney je napisala da je učestvovala u radu panela jer "vjeruje u vladavinu prava i potrebu zaštite života civila".

Zakon koji štiti civile u ratu razvijen je prije više od 100 godina i primjenjuje se u svakoj zemlji svijeta bez obzira na razloge sukoba.