Članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije Alma Čolo gostovala je u emisiji “Jutro za sve” na BHRT-u gdje je, između ostalog, komentirala proces pregovora u vezi s formiranjem vlasti na federalnom i državnom nivou.

Ona je također govorila i o nedavnom prijemu delegacije SDA u zgradi OHR-a kod visokog predstavnika međunarodne zajednice Christina Schmidta, koja je upriličena nakon što je u Centralnoj izbornoj komisiji žrijebanjem odlučeno da će SDA imati još jednog delegata u federalnom Domu naroda.

Alma Čolo ovom je prilikom, a o čemu se i ranije govorilo, istakla da je Christian Schmidt tražio od najjače političke stranke u državi da se povuče i da drugi formiraju vlast.

“Christian Schmidt nas je zovnuo na razgovor prvenstveno da nam kaže da bismo se mi trebali povući i da pustimo ove nove, odnosno nove-stare snage da formiraju vlast i na federalnom i na državnom nivou”, rekla je Čolo, čime su potvrđene sumnje u to da je međunarodna zajednica duboko involvirana u proces formiranja nove vlasti i uklanjanja SDA iz procesa upravljanja državom.

Kazala je kako je rečeno da SDA ne treba blokirati procese i da je trenutno najbitnije da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za pristup Evropskoj uniji iako je, prema njenim riječima, SDA i u prošlosti sve činila kako bi naša država postala dijelom ove velike zajednice Starog kontinenta.

"Mi smo sve godine radili sve da Bosna i Hercegovina može ući u Evropsku uniju, ispunjavali smo ključne prioritete, ali su zakoni padali u Domu naroda zato što HDZ i SNSD nisu željeli da ti zakoni budu usvojeni”, dodala je.