Potičući iz porodice koja se obogatila na nafti, Aileen Getty finansira radikalnu klimatsku akciju. U kolumni koju je Guardian objavio 22. oktobra, milijarderka je "aplaudirala" "hrabrim aktivistima" poput onih iz kolektiva Just Stop Oil koji umnožavaju spektakularne akcije usmjerene na poznata umjetnička djela ( Van Goghovi suncokreti , voštana statua Charlesa III u London, ili Djevojka sa bisernom minđušom od Vermera, u Hagu). Svakako, „Just Stop Oil šokirao je svijet, ali moramo poduzeti remetilačke mjere suočeni s klimatskom krizom prije nego što bude prekasno“, smatra 65-godišnja američka filantropkinja.

Budući da je vrijeme za djelovanje, Aileen Getty kaže da je "ponosna" što finansira Fond za klimatske hitne slučajeve (CEF) , fond koji obezbjeđuje grantove klimatskim aktivistima koji se bave nenasilnom zakonskom građanskom neposlušnošću. U poruci objavljenoj 15. oktobra 2022. na Twitteru, CEF je naveo da je Aileen Getty već donirala „preko milion dolara hrabrim klimatskim aktivistima“. Nasljednica, međutim, želi jasno staviti do znanja da nema "direktnu kontrolu nad konkretnim radnjama koje klimatski aktivisti odluče poduzeti".

Ipak, navodna finansijska podrška Aileen Getty ubrzo je bila predmet članaka u anglosaksonskoj štampi, ukazujući na ironiju situacije. I s dobrim razlogom: ako Amerikanka ima milijarde dolara na svom bankovnom računu, to je zato što ih je naslijedila od svog djeda J. Paula Gettyja, naftnog magnata. Godine 1966. Guinnessova knjiga rekorda proglasila ga je "najbogatijim čovjekom na svijetu". Veze Aileen Getty s naftnom industrijom brzo su izazvale sumnju. Kako Checknews ističe , nekoliko teorija zavjere pojavilo se dan nakon što je supa bačena na Van Goghove Suncokrete . Za neke nema sumnje: ovo dešavanje u Nacionalnoj galeriji u Londonu je zapravo lažno, orkestrirano i finansirano od strane naftnog lobija. I to s jedinim ciljem - diskreditacije borbe protiv klimatskih promjena. Špekulacije koje ostavljaju Aileen Getty ravnodušnom.

Uprkos svemu, nasljednica u kolumni Guardiana prepoznaje da je "kćerka poznate porodice koja je svoje bogatstvo izgradila na fosilnim gorivima", ali se stara da više ne eksploatiše crno zlato. “Moja porodica je prodala ovaj posao prije četrdeset godina i ja sam se zaklela da ću koristiti svoje resurse da preduzmem sve potrebne mjere da zaštitim život na Zemlji.”

Njeno djelovanje od ranije uključuje razne filantropske aktivnosti, među kojima su istraživanja protiv AIDS-a, borba protiv siromaštva u Los Angelesu, finansiranje programa za mlade na Bliskom istoku ili zaštita životinja širom svijeta. O njoj se također redovno priča zbog njenih akvizicija i prodaje stanova u prelijepim četvrtima Hollywooda ili Malibua (prodala je svoju kuću pevačici Katy Perry).

Anglosaksonsku štampu zanima i njen život kao nasljednice porodice Getty. Pomalo mračna priča, obilježena pretjeranom upotrebom droga iz adolescencije. Sama je priznala da je patila od zavisnosti od kokaina, kao i njen otac i brat. I upravo ovaj posljednji je najcrnji dio klana Getty.

Aileen je imala 15 godina kada je John Paul Getty III, godinu dana stariji od nje, kidnapovan od italijanske mafije u Rimu. Njihov djed, čovjek koji slovi za škrticu, odbija da plati traženih 17 miliona dolara. Tražio je da otmičari revidiraju svoje ambicije naniže . Godine 2017. Ridley Scott iz ove vijesti izvlači materijal filma: Sav novac svijeta . Osim ovog događaja, ne zna se mnogo o Aileeninom djetinjstvu. Osim što je prvo odrastala u Italiji, prije nego što je upisana u internat u Ujedinjenom Kraljevstvu i potonula u drogu.

Aileen Getty je također bila na naslovnim stranicama 1980-ih, ovaj put zbog svog ljubavnog života. I to sa dobrim razlogom: 1981. godine, sa 24 godine, bogata nasljednica se udala za Christophera Wildinga, koji je bio niko drugi nego jedan od sinova legendarne glumice Elizabeth Taylor. Nakon dvoje djece, njihov brak je okončan šest godina kasnije razvodom. Razvodje uslijedio nakon "priznanja" Aileen Getty da je zaraženom HIV-om 1985. nakon nezaštićenog seksa sa ljubavnikom.

1991. godine, kada je otkrila svoj HIV status, u jednom intervjuu je objasnila da bi bez HIV-a ostala „žrtva!” slavnih roditelja bivšeg muža i njegovog naslijeđa. Od tada, bogata sestra Marka Gettyja, poznata po tome što je suosnivač fotografske agencije Getty Images, uključila se u razne bitke: beskućnici i AIDS, naravno, okupljajući za svoje ciljeve Lady Dianu, Eltona Johna, Sharon Stone. Danas je Aileen Getty na drugom frontu: borbi za odbranu planete.