Izraelski list "Haaretz" objavio je da je aktivistkinja Ahed Tamimi među palestinskim zatvorenicima za koje se očekuje da će biti oslobođene.

Izraelske snage uhapsile su Tamimi 2017. godine i zatvorile je na osam mjeseci nakon čega su je ponovo uhapsile 6. novembra ove godine u selu Nabi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ahed Tamimi je nakon prvog boravka u zatvoru rekla da je iskoristila svojih osam mjeseci zatvora kao priliku da proučava međunarodno pravo i da se nada da će jednog dana voditi slučajeve protiv Izraela na međunarodnim sudovima.

"Ako Bog da, uspjeću da studiram pravo", rekla je tada 17-godišnjakinja iz Nabi Saleha na okupiranoj Zapadnoj obali za Guardian dan nakon što je puštena na slobodu. “Prekršaje Palestinaca iznijet ću na krivičnim sudovima. I sudit ću Izraelu za to i kada jednog dana budem veliki advokat, vratiću prava svojoj zemlji.”

Tamimi, koja je postala globalno poznata kao dijete koje je živjelo pod vojnom okupacijom, rekla je da su ona i drugi Palestinci u njenoj ženskoj zatvorskoj jedinici sjedili satima i proučavali pravne tekstove. „Uspjeli smo da zatvor pretvorimo u školu“, rekla je ona.

Uz negodovanje grupa za ljudska prava, tinejdžerka je uhapšena u decembru 2017. godine nakon što je šamarala i šutirala izraelske vojnike pred kamerom ispred svoje kuće. Vojnici su bili raspoređeni na jednom od nedjeljnih protesta u Nabi Salehu, gdje su stanovnici bacali kamenje na vojnike koji su odgovorili suzavcem, hapšenjima i, ponekad, bojevom municijom.

Na sudu je priznala krivicu za napad, podstrekavanje i ometanje vojnika.

“Iskustvo hapšenja je bilo zaista teško. Koliko god se trudila, ne mogu to opisati”, rekla je Ahed. Ali dodala je: „Ovo iskustvo je dodalo vrijednost mom životu, možda me je učinilo zrelijom. Svjesnijom.”

Njen slučaj je naglasio hapšenje i pritvaranje, kako kažu lokalne grupe za ljudska prava, više od 300 palestinskih maloljetnika.

Nabi Saleh je gotovo isključivo naseljen članovima njene šire porodice i u fokusu je pokreta protiv okupacije. Slike ili video snimci Ahed tokom njenog djetinjstva, koja se često bori sa vojnicima ili bulji u njih tokom seoskih protesta, postali su viralni.

Njeno međunarodno priznanje razbjesnilo je izraelsku vladu. “Oni se plaše istine. Da nisu pogriješili, ne bi se bojali istine. Istina ih plaši. I uspjela sam da prenesem ovu istinu svijetu. I naravno, plaše se dokle sam stigla. Oni se uvijek boje istine, oni su okupatori, a mi smo pod okupacijom.”

"Nisam žrtva okupacije", rekla je Ahed. “Jevrej ili naseljenik koji nosi pušku sa 15 godina, oni su žrtve okupacije. Što se mene tiče, ja sam sposobna da razlikujem ispravno i pogrešno. Ali ne i on. Pogled mu je zamagljen. Njegovo srce je ispunjeno mržnjom i prezirom prema Palestincima. On je žrtva, ne ja. Uvijek govorim da sam borac za slobodu. Tako da neću biti žrtva”, rekla je Tamimi.

 

Nakon izlaska iz zatvora Tamimi je objavila memoare pod naslovom: „Nazvali su me lavicom: Borba palestinske djevojke za slobodu“.

Knjiga, čiji je koautor nagrađivana novinarka Al Jazeere Dena Takruri, priča je o punoljetnosti djevojčice čiji je život bio obilježen nasiljem i nepravdom na gotovo svakom koraku, a ipak vjeruje da je moguće iskovati novu, mirnu i pravedna realnost i za Palestince i za Izraelce.