Zemaljski muzej BiH predstavio je novi međunarodni naučno-istraživački projekat pod nazivom "After the ice - Forager uses of persistent places", koji je okupio istraživače koji namjeravaju bolje razumjeti zajednice lovaca i sakupljača koje su krajem posljednjeg ledenog doba (kasni paleolitik) nastanjivale prostor oko bazena Jadranskog mora.

Kao reprezentativni lokaliteti za razumijevanje ovih zajednica i poređenje života na dva različita istovremena staništa izabrane su potkapine Badanj kod Stoca u Bosni i Hercegovini i Tagliente u sjevernoj Italiji.

Slojevi ova dva lokaliteta pokrivaju period tzv. epigravitjena, tj. period nakon kraja maksimuma glacijacije od oko 16.000 do 13.000 godina tokom kojeg dolazi do naglog otopljavanja i podizanja nivoa Jadranskog mora. Prije oko 20.000 godina, tokom maksimuma glacijacije, nivo Jadranskog mora bio je na oko 130 m niže od današnjeg nivoa mora.

Tokom čitavog perioda postoji direktna kopnena veza preko sjevernog Jadrana, snažne kulturne veze i populacioni utjecaji između ljudskih zajednica italijanskog i balkanskog poluostrva.

Projekat je podržan preko programa PRIN (Projekti od relevantnog nacionalnog interesa) koji finansira italijansko ministarstvo za univerzitete i istraživanje. Projekat vode profesorica Federica Fontana sa Univerziteta u Ferari i profesor Dušan Borić sa Univerziteta "La Sapienza" u Rimu.

Veliki fundus arheološkog materijala sa nalazišta Badanj čuva se u Zemaljskom muzeju BiH i otkriven je tokom dvije istraživačke faze – između 1976. i 1979. godine, koju je vodio tadašnji kustos Zemaljskog muzeja BiH Đuro Basler i između 1986. i 1987. godine koju su vodili Zilka Kujundžić Vejzagić ispred Muzeja u partnerstvu sa Robertom Whallonom ispred Univerziteta Mičigen u SAD-u.

Novi projekat ima za cilj da analizira do sada neobrađene dijelove kremenog i koštanog materijala, prije svega ostatke kremenih oruđa i ostatke životinjskih kostiju. Tokom već započetih analiza na ostacima kostiju, pronađeni su dezartikulisani ostaci ljudskih kostiju koje su sada direktno datovane putem metode radiokativnog ugljenika.

- Dobijeni datum potvrđuje kasnopaleolitsku starost ovih ljudskih ostataka i ovi ostaci trenutno predstavljaju najstarije direktno datovane ljudske ostatke na teritoriji Bosne i Hercegovine. U toku je i analiza drevne DNK ovih individua čime ćemo dobiti dragocjene podatke o genetskom naslijeđu ovih paleolitskih zajednica što će dati prvu informaciju o populacijama koje su naseljavale balkansko poluostrvo tokom kasnog paleolita - istakli su iz Zemaljskog muzeja BiH, prenosi Faktor.