“Mogu potvrditi da je 28. februara dobrovoljno otpočeo pritvor i da je u javnom pritvoru”, kaže Beler. U decembru 2021. godine, Sturm je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora od strane Regionalnog suda u Kelnu zbog utaje poreza i kršenja antidoping zakona .
Otvoreni zatvor znači da je zatvorenicima dozvoljeno da napuste zatvor tokom dana kako bi se bavili poslom. Zatim se moraju vratiti u određeno vrijeme. U slučaju kršenja ovih uslova, dotična lica mogu biti prebačena u zatvor zatvorenog tipa.

Ostalo je otvoreno pitanje da li 44-godišnji Sturm, čije je pravo ime Adnan Ćatić, može odraditi potpuni bokserski trening tokom otvorenog zatvora. Nastavak profesionalne karijere borbama u večernjim satima teško da je moguć u ovim okolnostima.

Nakon hapšenja u aprilu 2019. na sajmu fitnesa FIBO u Kelnu , Sturm je već bio u pritvoru osam mjeseci prije nego što mu je dozvoljeno da napusti zatvor nakon što je položio kauciju. Sturm je kao Adnan Ćatić, prvi put pod zastavom Bosne i Hercegovine, 18. februara ostvario je uspješan povratak u boks: jednoglasnom odlukom pobijedio je Turčina Sükrü Altaya u Stuttgartu. Bio je to 53. meč u karijeri za peterostrukog prvaka svijeta u profesionalnom boksu, na koji je došao ogrnut zastavom Republike Bosne i Hercegovine, ljiljankom.

Bh. bokser je ranije najavio da će u budućnosti odraditi još nekoliko mečeva, a cilj mu je ponovo doći do neke od titula, ovog puta kao borac s licencom BiH.