Adidas je zabranio nogometnim fanovima prilagođavanje njemačkog nacionalnog dresa s brojem 44 zbog njegove sličnosti sa simbolom koji su koristile nacističke SS jedinice tokom Drugog svjetskog rata.

Schutzstaffel (SS), paravojna organizacija Trećeg Reicha Adolfa Hitlera, bila je zadužena za provođenje genocida diljem Evrope.

Zabrinutost oko dresova izvorno je iznio historičar Michael König, koji je rekao da je dizajn dresa "vrlo upitan".

Rezervna garnitura dresova njemačke reprezentacije, ona za gostujuće utakmice, također je izazvala kontroverze zbog ružičaste boje. Navijači kažu da odražava njemačku raznolikost, dok kritičari tvrde da je netradicionalan i da je to zgrtanje novca u režiji Njemačkog nogometnnog saveza (DFB).

Glasnogovornik Adidasa, Oliver Brüggen, zanijekao je da je sličnost opreme s nacističkim simbolima bila namjerna. “Mi kao kompanija predani smo suprotstavljanju ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju i mržnji u svakom obliku”, rekao je. "Blokirat ćemo personalizaciju dresova."

Dizajnirana 1929., SS runa postala je sinonim za neke od najgorih zločina koje su počinili nacisti. Pripadnici SS-a bili su odgovorni za čuvanje koncentracijskih logora, ispitivanje osumnjičenih izdajnika i upravljanje logorima za istrebljenje kao što je Auschwitz, u kojima je ubijeno više od milion ljudi.

Ovogodišnje Evropsko nogometno prvenstvo održat će se u Njemačkoj, a utakmice će se igrati u 10 različitih gradova. Počet će 14. juna kada će domaćini igrati protiv Škotske.