Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt je danas ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine ispratio tabute s posmrtnim ostacima žrtava Genocida u Srebrenici, koji će 11. jula biti ukopani u Potočarima.

Nakon ispraćaja tabuta obratio se javnosti poručivši: “Danas smo tu zajedno kako bi tugovali s onima koji su izgubili svoje porodice, a bit ćemo i u Srebrenici za dva dana”.

Među okupljenim ljudima ispred zgrade Predsjedništva BiH bio je i Adel Šabanović, jedan od onih koji su preživjeli Genocid u Srebrenici, koji je uspio nakratko i porazgovarati s Christianom Schmidtom te ga ozbiljno i naružiti zbog nemara međunarodne zajednice za stanje ne samo u našoj državi, već i uopćeno u islamskom svijetu.

“Blizu 11.000 žrtava iznosi od dolaska Moriona u Podrinju s Janjom i Bijeljinom. Na svaki način nas vrijeđaju i ponižavaju. Ja bih volio kad bi Ujedinjene nacije poštovale žrtve koje gledaju 80 godina u Gazi i Palestini, u afričkim zemljama. Sirija, Libija, Irak, Rohinje, Ujguri, Bangladeš... Gdje god muslimanski narod gine, UN su samo na papiru zabrinute i ništa drugo ne rade. Toliko od mene”, odbrusio je Šabanović Schmidtu.