Godine 1837. francuski biznismen Thierry Hermès osnovao je firmu koju je nazvao po sv om prezimenu. Isprva bila je radionica za remenje i sedla za evropske plemiće. Nije mogao ni zamisliti da će, gotovo dva stoljeća kasnije, ta firma ne samo opstati, već i postati luksuzna modna marka koja će za klijente imati svjetske zvijezde trenutka, poput Madonne, Nicole Kidman, Julianne Moore ili Jennifer Lopez.

Firma Hermès ima promet od 11,6 milijardi eura godišnje i vrijedi 202 milijarde eura na berzi. Ona je desetljećima garant prosperiteta porodice Hermès. Sve do sada, kada je Nicolas Puech, potomak pete generacije i prvi dioničar kompanije, objavio da želi usvojiti svog vrtlara kako bi on postao nasljednik svog tog bogatstva.

Puech, 80-godišnjak, samac i bez djece, povukao se iz upravnog odbora legendarne modne marke 2014. godine, ali i dalje drži 5,7 posto dionica tvrtke. Naime, početkom 2010-ih firma LVMH pokušala je preuzeti kontrolu nad kompanijom, pa su nasljednici porodice osnivača odlučili osnovati holding kako bi spriječili akviziciju. Puech jedini nije ušao u holding, a zahvaljujući svojim dionicama raspolaže bogatstvom koje se procjenjuje na oko deset milijardi švicarskih franaka što ga čini jednim od najbogatijih ljudi u Švicarskoj, u kojoj živi u u svojoj luksuznoj vili u La Foulyju.

Sada mu je namjera da sve to bogatstvo prijeđe u ruke njegovog “bivšeg vrtlara i kućnog majstora”, čiji je identitet nepoznat, ali se zna da je riječ o 51-godišnjaku “iz skromne marokanske porodice” prema onome što je objavio Tribune de Genève.

Švicarski mediji otkrili su 1. decembra da je tajkun, s obzirom na poodmaklu dob i nedostatak potomstva, u oktobru 2022. poslao pismo svom advokatu kako bi sredio svoju nasljednu situaciju. U njemu je tražio da se provede usvajanje kako bi svoje bogatstvo ostavio svom vrtlaru, za kojeg se zna da je oženjen Španjolkom i da je otac dvoje djece. “U Švicarskoj usvojiti odraslu osobu nije nemoguće, ali je neobično”, piše Tribune de Genéve. Postupak je, prema njihovim informacijama, još u toku, ali ako uspije korisnik bi mogao naslijediti “barem pola” njegova bogatstva.

Ipak, usvajanje nije glavna prepreka u Puechovim željama. Navodno je on sam potpisao ugovor o nasljeđivanju 2011. sa Fondacijom Isocrates, sa sjedištem u Ženevi, kako bi im donirao svoje bogatstvo nakon svoje smrti. Međutim, u rukom pisanoj bilješci iz februara 2023., koju su konsultovale švicarske novine, milijarder je napravio "promjenu kursa" i objasnio da "namjerava sklopiti druge oporučne dogovore", ne navodeći uzroke promjene smjera. mišljenje.

Kad je novinska agencija AFP kontaktirala fondaciju, posvećenu zaštiti i promoviranju javne rasprave kroz projekte za borbu protiv dezinformacija, priznala je da je upravo saznala za želju svog donedavnog predsjednika da poništi sporazum o sukcesiji, ali nije znala za bilo kakav alternativni sporazum.

U međuvremenu, Puechov vrtlar šuti, živo u svojoj anonimnosti i sve je bliži tome da postane multimilioner. Prema brojkama koje su objavile talijanske novine Corriere della Sera, on će samo od dividende godišnje moći prikupiti oko 40 miliona eura.