Govoreći na sastanku lidera Organizacije turskih država (OTS) u Samarkandu u Uzbekistanu, Alijev je rekao: "Turski svijet se ne sastoji samo od nezavisnih turskih država. Njegove geografske granice su šire. Vjerujem da je došlo vrijeme da se stalno imati na umu unutar organizacije pitanja kao što su zaštita prava, sigurnost, nacionalni identitet, kao i asimilacija naših sunarodnika koji žive van zemalja članica Organizacije turskih država.

On je pozvao da mlade generacije u turskom svijetu "trebaju imati priliku da uči na svom maternjem jeziku u školama u zemljama u kojima žive".

“Azerbejdžan pridaje veliku važnost osiguravanju prava, sloboda i sigurnosti Azerbejdžanaca koji žive u inostranstvu.”

On je rekao da iako je okončana 30-godišnja jermenska okupacija Karabaha, njene posljedice se nastavljaju.

“Devet gradova i stotine sela u Azerbejdžanu je zbrisano. Nekada je veliki grad, Agdam, uništen na takav način da se zove 'Hirošima Kavkaza'“, rekao je Alijev.

On je dodao da je 65 od 67 džamija uništeno tokom jermenske okupacije, dok su preostale dvije teško oštećene i korištene kao štale za svinje.

“Ovo je uvreda za islamski svijet. Islamofobija i turkofobija čine osnovu zvanične ideologije Jermenije”, rekao je Alijev.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Jermenije i Azerbejdžana bili su napeti od 1991. godine kada je armenska vojska ilegalno okupirala Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Sukobi su izbili 27. septembra 2020. godine, kada je armenska vojska napala civile i azerbejdžanske snage, prekršivši nekoliko humanitarnih sporazuma o prekidu vatre. Tokom 44-dnevnog sukoba, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i oko 300 naselja i sela koje je Jermenija okupirala skoro 30 godina.

Borbe su okončane sporazumom uz rusko posredovanje 10. novembra 2020., koji je viđen kao pobjeda Azerbejdžana i poraz Jermenije. Međutim, prekid vatre je od tada nekoliko puta kršen.

Nakon okončanja sukoba, Azerbejdžan je pokrenuo ogromnu inicijativu za obnovu oslobođene oblasti Karabaha, piše Daily Sabah.