Britanac Graham Bamford spalio se u Londonu, 29. aprila 1993. godine kako bi skrenuo pažnju britanske javnosti na Agresiju na Bosni i Hercegovinu i patnje naroda u našoj zemlji.

Zapalio se pred zgradom britanskog Parlamenta, potresen slikama koje su mjesecima stizale iz Bosne i Hercegovine, zahvaljujući inozemnim novinarima koji su detaljno izvještavali o tome šta se dešava u zemlji udaljenoj jedva koji sat leta od Londona.

Okidač za samospaljivanje bili su Ahmići, stravičan ratni zločin kojeg su snage Hrvatskog vijeća obrane počinile nad Bošnjacima tog sela u blizini Viteza 16. aprila 1993. godine. Ubijeno je 116 ljudi zbog čega je nekoliko dana kasnije Bamford odlučio iz protesta sebi oduzeti život.

“Britanci moraju zautaviti rat u Bosni, pa makar i silom. Došlo je vrijeme da vratimo naše internacionalno putovanje. Britanska armija ne mora biti čuvar časti na masovnim pogrebima. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju strpljivo na političare da urade ono što znaju i trebaju - vojnu zaštitu. Ne trebaju stajati sa strane i mirno posmatrati”, stajalo je u Banfordovoj oproštajnoj poruci.

Ime Grahama Bamforda uklesano je na spomen-ploči postavljenoj na travnjaku preko puta zgrade britanskog Parlamenta.

Gradska uprava Grada Sarajeva 2009. godine ustanovila je nagradu koja nosi ime Grahama Bamforda a dodjeljuje se za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

O njegovom djelu i šutnji koja ga je pratila u britanskoj javnosti u vrijeme vladavine premijera Johna Majora snimljen je i dokumentarni film.