Potpisnici su rekli da takva represija i stigmatizacija uključuje "ciljanje i ugrožavanje sredstava za život umjetnika i umjetničkih radnika koji izražavaju solidarnost s Palestincima, kao i otkazivanje performansa, projekcija, razgovora, izložbi i predstavljanja knjiga".

Ipak, ističu, umjetnici “u hiljadama” slijede svoju savjest i nastavljaju da govore. “Sloboda izražavanja, kako je sadržana u Zakonu o ljudskim pravima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, okosnica je naših kreativnih života i temelj demokratije.”

Kao primjer cenzure, u pismu se navodi „odgađanje” izložbe Ai Weiweija u Londonu u galeriji Lisson; otkazivanje izložbe Afrofuturizam kustosice Anais Duplan u Muzeju Folkwang u Essenu; te otkazivanje od strane njemačkog muzeja Saarland samostalne izložbe umjetnice Candide Brietz. Dodaju i činjenicu da su holivudski producenti izbacili glumicu Melissu Barrero iz filma “Scream VII”.

Nadalje, ovog mjeseca javno financirani Arnolfini - bristolski međunarodni centar za savremenu umjetnost, povukao se iz organizacije događaja vezanog za film i poeziju koje je kreirao Bristol Palestine Film Festival, tvrdeći da bi ti događaji mogli "zalutati u političku aktivnost". Događaji su premješteni na druga mjesta u gradu.

"Ova cenzura je frustrirajuća koliko i pogrešna", rekao je potpisnik Hassan Abulrazzak, čija je predstava “I evo me”, zasnovana na životu palestinskog glumca, otkazana u Parizu u oktobru. “Sada je vrijeme da saslušamo Palestince, da shvatimo kako izgledaju njihovi životi.”

Umjetničke organizacije, kažu potpisnici, imaju "uznemirujuće dvostruke standarde" jer "izrazi solidarnosti koji se spremno nude drugim narodima koji se suočavaju s brutalnim ugnjetavanjem nisu prošireni na Palestince". Pozvali su organizacije da se "pridruže pozivima na trajni prekid vatre" u Pojasu Gaze i "zauzmu se za umjetnike koji izražavaju svoju podršku palestinskim pravima".

Mnogi umjetnici, upozorili su, odbijaju da rade sa institucijama koje ne ispunjavaju (ove) osnovne obaveze da podrže slobodu izražavanja i antidiskriminaciju kada je riječ o govoru o Palestini.

Dvije hiljade pjesnika najavilo je bojkot Poetske fondacije u SAD-u nakon što je njen časopis odbio da objavi recenziju knjige koju je naručio. Umjetnici i pisci iz međunarodne zajednice izjavili su da više neće raditi s časopisom Artforum, a uredništvo je dalo ostavku kao odgovor na otpuštanje urednika Davida Velascoa koji je objavio pismo, potpisano od 8.000 umjetnika, u kojem se poziva na prekid vatre i „palestinsko oslobođenje”.

Prošlog petka, ured UN-a u Ženevi objavio je izjavu pod naslovom „Govoriti o Gazi/Izraelu mora biti dozvoljeno“ u kojoj je izražena „uzbuna zbog svjetskog vala napada, odmazde, kriminalizacije i sankcija protiv onih koji javno izražavaju solidarnost sa žrtvama tekućeg sukoba između Izraela i Palestine.” Stručnjaci UN-a su primijetili da su se “umjetnici, akademici, novinari, aktivisti i sportisti suočili s posebno teškim posljedicama i represalijama od strane država i privatnih aktera zbog svoje istaknute uloge i vidljivosti.”

Gabriel Frankel, britanski pravni službenik u Evropskom centru za pravnu podršku, koji prati incidente represije protiv zagovornika palestinskih prava, dodao je: “Vidjeli smo da se radnici u sektoru ne povlače i ostaju čvrsti u svojoj predanosti pravdi, i mi ih ohrabrujemo, oni koji imaju bilo kakve nedoumice, neka kontaktiraju ELSC za savjet.”