Tačno 52 godine i 1.296 koncerata Rolling Stonesi sviraju Brown sugar. Pjesma je prvi put odsvirana na festivalu u Altmontu, nazvanom "Woodstock of the West Coast", 6. decembra 1969., a nakon toga su je svirali na turneji po SAD-u 1969., godinu dana prije no što se našla na njihovom albumu Sticky Fingers. Od tada je bila nezaobilazna na njihovim koncertima. Sve do sad.

Trenutrno su na američkoj turneji i odlučili su da Brown Sugar više neće svirati. Razlog je očit: strah od kritike. Brown Sugar je pjesma koja se bavi ropstvom, silovanjem, sadomazohizmom, rasizmom, gubitkom nevinosti i spolnim odnosom s maloljetnicima.

Rolling Stonesi, unatoč svim njihovim vrlinama, nikada nisu bili veliki tekstopisci, a javnost nije ni primjećivala šta im znače pjesme. Za većinu ljudi Brown sugar je klasik rock and rolla, iako počinje s dva stiha koja govore o brodu sa robovima i tržnici u New Orleansu a zatim i stihovima o šibanju robova u noći. Pjesma govori o tome kako bijelac kupuje robinju da je siluje. Tu dolazi refren o tome kako „smeđi šećer“ ima dobar ukus.

Na aktuelnoj turneji No filter trojica preživjelih članova benda su odlučila da su ti tekstovi problematični. Kao što je uobičajeno u grupi, postojala su dva objašnjenja: poslovno, od Micka Jaggera i ono od gitariste Keitha Richardsa.

Jagger je autor pjesme. Napisao ju je u Australiji, u vrijeme kada je, prema njegovim riječima, njegov život bio usredotočen na "drogu i djevojke". U decembru 1995. u intervjuu za časopis Rolling Stone bio je eksplicitniji, doslovce izjavljujući da se spominjanje 'smeđeg šećera' odnosi na "heroin i seks“.