Pjesma Ramazan, ramazan rado je izvođena tokom ovog za muslimane posebno važnog mjeseca, a slušana je širom svijeta. Njen autor Izudin Čamdžić kaže da nije očekivao ovoliku popularnost, naročito jer je pjesma nastala sasvim spontano i on nije imao nikakvog prethodnog iskustva u vezi sa snimanjem i radom u studiju.

Napisao ju je i komponirao 2012. godine prilikom okupljanja na iftarima, a da snimi pjesmu za koju niko nije mogao ni pretpostaviti kakav će biti hit, nagovorio ga je prijatelj.

“Tokom ramazana 2012. godine, od iftara do sehura, ponekad bismo sjedili i malo svirali i tada je pjesma nastala, ali sve je ostalo na tome. Nisam razmišljao da bih je mogao snimiti, a pogotovo da bismo snimili spot. Prijatelj nam je došao na iftar i poslije sam je zasvirao, a on ju je snimio telefonom i negdje postavio. Tokom te noći pjesma je imala više od hiljadu slušanja i on ju je izbrisao. Rekao mi je da pjesma ima fantastičnu povratnu informaciju i da bi bilo dobro da je snimim. Konsultirao sam se s prijateljem Sulejmanom Muratovićem, a zatim smo se obratili nekima za saradnju jer nismo znali kako ide procedura u vezi sa studijskim snimanjem pjesme. Jedini koji su tada bili slobodni da rade bio je hor ‘Hamza’. Nakon što smo im poslali telefonski snimak, oni su pristali da radimo tu pjesmu”, priča Čamdžić za Stav.

Hor “Hamza” u to je vrijeme već bio renomirani hor s dosta snimljenog materijala i uspješnih nastupa, pa su i njihovi kriteriji bili visoki kada je u pitanju kvalitet numere. Pred ramazan 2014. godine u Sarajevu su snimili Harunove i Rijadove (Čamdžićevi sinovi, op. a.) vokale, a za ramazan su snimali spot na Trgu slobode u Tuzli i u obdaništu “Aladin”.

“Veliki broj djece koji je učestvovao u snimanju spota vjerovatno je i razlog što spot ima ovako veliku gledanost. Naravno, tada niko od nas nije mogao ni pretpostaviti kako će sve ići, pogotovo ja, koji nisam imao iskustvo, ali danas pjesma ima blizu deset miliona stvarnih, a ne hibridnih ili sponzoriranih pregleda. Neko kaže da je to himna ili ‘background’ ramazana na našim prostorima i često ide u pozadini nekih reklama. Drago mi je da pjesmu ne slušaju samo u Bosni i Hercegovini, naša dijaspora ili samo ljudi s bosanskog, hrvatskog i srpskog govornog područja. Javio mi se jedan univerzitetski profesor iz Indonezije i poslao mi fotografije na kojima njegova unuka sluša i gleda Ramazan, ramazan. Ima prijevod na engleskom jeziku. Iz Bugarske mi je jedna porodica također poslala snimak kako njihov dječak pjeva ovu pjesmu.”

Kada se pjesma snimala 2014. godine, jedan od izvođača, Harun Čamdžić, imao je devet godina, a danas je, priča njegov otac, posebno simpatično kada djeci u publici bude nejasno koliko se Harun u međuvremenu promijenio i nije više onaj dječačić iz spota.

“S obzirom na to da svi u porodici postimo, sve su aktivnosti usmjerene ka tome. Svakodnevne aktivnosti ne trpe, navikli smo na to i djeca se stvarno raduju ramazanu. Harun i Rijad su ustrajni i svake godine poste šest dana nakon mjeseca ramazana i Bogu sam zahvalan na tome. Ono što je novo jeste to da imamo još dva nova člana porodice, Hamzu (2,5 godine) i Alija (10 mjeseci). Sada je dosta življe kada je vrijeme iftara, ali se rasporedimo i organiziramo i svima nam bude lijepo.”

Čamdžići su snimali još pjesama, među kojima su: Jedan mali pauk, Oluje, Sadaka i Bijeli nišan.

“Od svih ovih nama je najdraža Oluje, koja govori o snazi dove i volio bih uraditi remiks ove pjesme, s Harunovim trenutnim glasom. Također, 2020. godine napisao sam i komponirao kasidu Bijeli nišani, posvećenu šehidima Vlasenice, jer sam se rodio i djetinjstvo proveo u Vlasenici, odakle sam prognan. Ovo je moj dug svim ubijenim rođacima i komšijama. Ne mogu reći da je ova pjesma doživjela veliki publicitet, ali moje je zadovoljstvo jer sam uspio završiti taj projekt. Osmijeh na dar je naredna pjesma koja je izvučena iz hadisa i, kao i sve moje pjesme, nastojim da ona nosi snažnu poruku”, poentira Čamdžić.